FILM O VELIKOM PISCU: Petar Kočić bi i danas lajao protiv vlasti
Foto: Zorana Jevtić

Goran Marković snima film o velikom piscu

FILM O VELIKOM PISCU: Petar Kočić bi i danas lajao protiv vlasti

Pop kultura -

„Slepi putnik na brodu ludaka“ neće govoriti samo o književniku već i o malim ljudima i bolesnicima u ludnici koji su postali junaci Velikog rata i borili se protiv zla, kaže reditelj

Reditelj Goran Marković nakon tri godina pauze snima film „Slepi putnik na brodu ludaka“, u kome će biti prikazani poslednji dani života pripovedača Petra Kočića.

Tužan kraj... Igor Đorđević kao Kočić i Andrijana Oliverić kao Bošnjakovićka
Tužan kraj... Igor Đorđević kao Kočić i Andrijana Oliverić kao Bošnjakovićka

Ekipa Kurira juče je boravila u Narodnom muzeju u Pančevu, koji je iskorišćen da oslika duševnu bolnicu na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine, koja je tokom Velikog rata ostala jedina srpska slobodna teritorija.Prvi biografski film- Nikad se nisam naročito specijalizovao za biografski film. U priči o Petru Kočiću pronašao sam nešto mnogo interesantno, a to je da je duševna bolnica, u jednom trenutku kad Srbija ne postoji, ostala da bude poslednji bastion i odbrambena linija. Film neće biti samo o Kočiću već i o malim ljudima i bolesnicima koji su postali junaci - objašnjava Marković i dodaje:- Pokušali smo da priču obojimo i humorom. Na televiziji sam počeo, a ovo je moj novi povratak. Serije su uzele primat nad filmom.

Oponent Kočiću... Svetozar Cvetković u ulozi Koste Hermana
Oponent Kočiću... Svetozar Cvetković u ulozi Koste Hermana

Marković smatra da u današnjoj Srbiji veliki pisac ne bi bio omiljen.- Kočić je bio impulsivan i pošten čovek. On je govorio svašta još u ono doba, kad je Austrija to kažnjavala, a za to nije puno mario. Pretpostavljam da bi i danas lajao dovoljno da ne završi srećno - iskren je reditelj.Glavna uloga poverena je Igoru Đorđeviću, kome je glavni protivnik Svetozar Cvetković.

Nastavak „Variole vere“- Kočić je vrlo interesantan lik. On je gubitnik. Život je proveo u tamnicama. Pokušavam da igram čoveka od krvi i mesa - kaže Đorđević.Scenarista Vule Žurić prvi put radi scenario za televiziju.- Novi film je neka vrsta negativa Goranovog filma „Variola vera“. Tamo je prikazana bolnica u kojoj je zaraza, a napolju je korumpirano društvo, dok ovde pravimo film o poslednjoj teritoriji koja nije bila zaražena okupacijom. Ljudi koji su vodili računa o bolesnicima uspeli su da odbrane bolnicu od zla. Petar Kočić je jedan od heroja te odbrane - smatra Žurić.

Dvorište Narodnog muzeja u Pančevu... Bolesnici u borbi protiv okupatora
Dvorište Narodnog muzeja u Pančevu... Bolesnici u borbi protiv okupatora

Film će publika videti krajem godine na RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track