MALE TAJNE: Goran Marković režira omaž roditeljima
Foto: Dragan Kadic

Za 29. mart sprema se premijera u Madlenijanumu

MALE TAJNE: Goran Marković režira omaž roditeljima

Pop kultura -
U Goranovom komadu o trupi koja je osnovala BDP i Atelje, Oliveru i Radeta igraju glumci Andrijana Oliverić i Miodrag Radonjić
1 / 2

Reditelj Goran Marković, kako saznaje Kurir, odabrao je glumce za svoj novi komad „Male tajne“, koji govori o pozorišnom životu u Beogradu između 1939. i 1959. godine.Predstava koja će premijerno biti izvedena 29. marta u Madlenijanumu omaž je njegovim roditeljima Oliveri i Radetu Markoviću, koje će tumačiti Miodrag Radonjić i Andrijana Oliverić, dok glavi lik igra Predrag Ejdus.

Biće to pravi umetnički izazov... Radeta i Oliveru će pokušati da što vernije dočara dvoje mladih glumaca
Biće to pravi umetnički izazov... Radeta i Oliveru će pokušati da što vernije dočara dvoje mladih glumaca

Miodrag Radonjić
Miodrag Radonjić

Andijana Oliverić
Andijana Oliverić

Istiniti događajiMarković je na druženju s novinarima otkrio da je njegov novi projekat potpuno nova forma i da nikad ranije nije imao predstavu s pevanjem i igranjem. Dramski tekst napisao je po istoimenom romanu, koji je objavio pre nekoliko godina, a koji govori o istorijatu pozorišne trupe koja je stvarno postojala i bila jedan od osnivača BDP, a kasnije i Ateljea 212.Sudbine aktera su u prvom planu, priča je zasnovana na istinitim događajima, ali je pomešana s fikcijom. U prvom planu su pojedinačne sudbine, ali kroz prizmu društvenih previranja tokom 20 godina.Događaje u priči u predstavi prate šlageri iz te epohe, koje je komponovao Zoran Simjanović na tekstove pesnika Branka Stevovića. Numere će uživo na sceni svirati orkestar Hot klab ov Belgrejd.

Ostavili trag... Olivera i Rade Marković s kolegama 1966.
Ostavili trag... Olivera i Rade Marković s kolegama 1966.

Promenjena imenaJednu od zapaženih uloga tumači Tihomir Stanić, ali nema pevačkih deonica, kao ni Predrag Ejdus. U ansamblu su još Andrija Kuzmanović, Branislava Podrumac i Srđan Timarov. Likovi nose promenjena imena, tako da se Olivera i Rade zovu Ankica i Dušan. Andrijana Oliverić, pozorišna glumica, u poslednje vreme često sinhronizuje crtane filmove, dok će se za mladog Radonjića, klasića Miloša Bikovića, tek čuti. Uskoro će publika moći da ga gleda u filmovima „Marko Kraljević - fantastična avantura“ i „Vrati se, Zone“.

OLIVERA MARKOVIĆ- Akademiju je upisala 1948. godine- Godine 1951. postala član BDP- 150 uloga u pozorištu i 50 na filmu je ostvarila- Dva puta se udavala- Umrla je 2. jula 2011. godine, u 86. godiniRADE MARKOVIĆ- Pre glume studirao je Tehnički i Filozofski fakultet- Venčao se 5. novembra 1945. s Oliverom- Sina Gorana dobio je s Oliverom 1946.- Osvajao je Sterijinu, Gavelinu nagradu i tri Arene u Puli- Preminuo je 10. septembra 2010. u 89. godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track