(VIDEO) SEĆANJE NA DRAŽENA RIČLA: Bilo je previše lepo da tako ostane!

Rok legenda

(VIDEO) SEĆANJE NA DRAŽENA RIČLA: Bilo je previše lepo da tako ostane!

Zabava -
Na današnji dan, pre 29 godina premnio je poznati rok muzičar

Dražen Ričl, jedna od najpoznatijih ličnosti kultne sarajevske scene 80-ih godina, preminuo je 1. oktobra 1986. godine, nakon što je, na današnji dan, doživio tešku saobraćajnu nesreću. Zahvaljujući svom neverovatnom muzičkom talentu i smislu za humor, Ričl će zauvek ostati upamćen kao neko ko je ostavio veliki trag u kulturnom životu Sarajeva, ali i šire.Dražen Ričl, poznatiji pod nadimcima Zijo i Para, rođen je 12. marta 1962. godine u Sarajevu, gde je završio osnovnu muzičku školu. Posle toga je pohađao sarajevsku Drugu gimnaziju, a zatim upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Zbog drugih obaveza završio je samo dve studijske godine.Veoma rano je počeo da se bavi muzikom, a karijeru je započeo u kultnom sarajevskom bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors, gde je svirao 4 godine.

Nakon raspada ovog benda, Ričl je zajedno sa Zlatkom Arslanagićem osnovao "Crvenu jabuku", bend koji je neverovatnom brzinom stekao veliku popularnost širom bivše Jugoslavije. Osim što je svirao gitaru, Ričl je u "Crvenoj jabuci" bio i tekstopisac zajedno sa Zlatkom, kao i glavni vokal. Sa ovim bendom snimio je album pod nazivom "Crvena jabuka", koji je bio jedan od najpopularnijih albuma svih vremena, a uskoro su počeli i sa nastupima. Stigli su do samog vrha jugoslavenske rok scene, a snimili su spotove za pesme kao što su: "Bježi kišo s prozora", "Sa tvojih usana", "Nek' te on ljubi", "Dirlija" i mnoge druge.Nasmejani i harizmatični Dražen Ričl postao je idol mladih. Jedan od najvećih hitova "Crvene jabuke" s drugog albuma "Tugo nesrećo" napisao je upravo on kao jednu od svojih poslednjih pesama.

Ričl je ostao zapamćen i kao jedan od začetnika kulturnog pokreta novi primitivizam, zajedno s Elvisom J. Kurtovićem, Neletom Karajlićem, Sejom Sexonom i Zenitom Đozićem. Jedno vreme je bio voditelj na radiju Sarajevo, zajedno s budućim Nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom, a glumio je i u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine.Na današnji dan 1986. godine, on je sa Arslanagićem i Buhom krenuo na koncert u Mostar i doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Buha je nastradao na licu mesta, dok je Ričl prebačen u Beograd na Vojno-medicinsku akademiju zbog teških povreda. Dve sedmice kasnije Ričl je preminuo,a na mestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je mramorna spomen-ploča u obliku presečene jabuke.Iako je iza sebe količinom ostavio malo, neprocenjiva je vrednost njegovog lika i djela. Njegov humor, tekstovi i muzika, ostaju zauvek s onima koji su imali priliku da sarađuju s njim, da ga poznaju i slušaju.Na nadgrobnom spomeniku uklesan je stih iz jedne od njegovih pesama:

"Prođe avgust srećo moja, vrijeme da se rastane. Bilo je izgleda previše lijepo, da nam tako ostane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track