ZABORAVITE NA BRIJAČ: Koliko je moćan uticaj muške brade na žene
Foto: Shutter

Sve popularnije

ZABORAVITE NA BRIJAČ: Koliko je moćan uticaj muške brade na žene

Žena -
Kvalitet brade, njena debljina i punoća daju signal potencijalnim partnerima da je osoba seksualno zrela i spremna za očinstvo

Razni načini stilizovanja brade i brkova su u modi od kad je sveta i veka, a u različitim kulturama se brada drugačije posmatra. Negde je brada simbol mudrosti i muškosti, dok je u drugima ljudi shvataju kao izraz neuglednosti. Ali niko od nas ne može da kaže da nije primetio da na ulicama ima sve više muškaraca koji su odložili brijače i odlučili se da održavaju određenu dužinu brade.

Barnaby Dixson i Robert Brooks sproveli su istraživanje u kome je učestvovala 351 žena i 177 muškaraca, a koje je trebalo da pokaže da li su muškarci sa bradom atraktivniji ili ne. Svim ispitanicima pokazane su slike 10 nasmejanih muškarca u četri nivoa bradatosti – potpuno obrijanom, sa bradom od nekoliko dana, sa bradom od nedelju dana i sa dugačkom bradom, a pored privlačnosti ocenjivali su se i muškost, zdravlje i roditeljska sposobnost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Većina žena je bradu od nedelju dana ocenila kao najprivlačniju, dok su ostale tri kategorije otprilike jednako, ali manje privlačno ocenjene. Sa druge strane, kod ispitanih muškaraca su se na prvom mestu našle dugačka brada i brada od nedelju dana, u stopu ih je pratilo obrijano lice, dok je brada od par dana viđena kao najmanje privlačna. I muškarci i žene su one sa dugačkom bradom ocenili kao najpogodnije roditelje i najzdravije muškarce. Ocena muškosti se, očekivano, povećavala sa dužinom brade kod obe grupe ispitanika.

Studija je pokazala da dužina brade utiče na donošenje suda o socijalno-seksualnim atributima muškarca i da je srednja dužina brade najatraktivnija, dok su muškarci sa dugačkom bradom viđeni kao sposobniji očevi i zaštitnici.

Autor Rik Myslewski objasnio je rezultate na sledeći način:

"Kvalitet brade, njena debljina i punoća daju signal potencijalnim partnerima da je osoba seksualno zrela i spremna za očinstvo. To bradatost čini seksualnom krakteristikom koja ima moćan uticaj na žene."

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

(žena.tvbest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track