Foto: Tanjug

Odata počast Pejšens Faki Džonatan

Dragica Nikolić uručila priznanje prvoj dami Nigerije

Rodila se ideja da se na Filološkom fakultetu osnuje Institut za studije afričkih jezika, neka to bude nastavak svega što smo do sada uradili i videćemo šta još može da se uradi, rekla je prva dama Srbije

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Supruga predsednika Nigerije Pejšens Faka Džonatan održala je danas na Filološkom fakultetu predavanje o položaju i ulozi žena u Nigeriji, kojem je prisustovala i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.

Dragica Nikolić je prvoj dami Nigerije uručila priznanje za njen humanitarni rad širom sveta i izrazila zahvalnost zbog toga što je posetila našu zemlju.

"Izuzetno sam počastvovana što je doktorka Pejšens Faka Džonatan u svojoj misiji i borbi za promociju ženskih prava širom sveta, prepoznala u Srbiji prijateljsku zemlju u kojoj će njene ideje ođeknuti na pravi način", istakla je Nikolićeva.

Dve prve dame juče su održale sastanak na kojem je bilo reči o razmeni iskustava i mogućnostima unapređenja odnosa dve zemlje."Rodila se ideja da se na Filološkom fakultetu osnuje Institut za studije afričkih jezika, neka to bude nastavak svega što smo do sada uradili i videćemo šta još može da se uradi", navela je Dragica Nikolić.

Pejšens Džonatan je izrazila zadovoljstvo posetom Srbiji i zahvalila se prvoj dami Srbije na na izuzetnom dočeku i na tome što je, kako je rekla, prepoznala njen skroman doprinos društvu."Želim da verujem da će moja poseta Srbiji doprineti jačanju odnosa između Srbije i Nigerije", poručila je ona.

Faka Džonatan, koja je predsednica mirovne misije prvih dama Afrike i istaknuti borac za ljudska prava, na predavanju pod nazivom "Uzdizanje manje privilegovanih u društvu: moje iskustvo sa ženama za promenu inicijativa u Nigeriji", govorila je položaju marginalizovanih grupa u društvu i radu svoje dve humanitarne organizacije.

Ona je istakla da svi ljudi treba da imaju jednake šanse kada je reč o obrazovanju, zapošljavanju, stvaranju boljih uslova za život. "Vlada, pojedinci i nevladine organizacije imaju svoju ulogu u razvoju manje privilegovanih osoba u društvu", porucila je ona.

Njena borba usmerena je pre svega na poboljšanje položaja žena u Nigeriji koje ranije nisu išle u školu i nisu bile slobodne da ostvare svoje potencijale. To se sada, kako je navela, promenilo nabolje i one su ušle u strukture vlasti i postale "deo procesa odlučivanja" u zemlji.

Misija prvih žena Afrike, čija je Džonatan predsednica, veruju da žene mogu da utiču na okončanje konflikta i uspostavljanje mira u regionima Afrike u kojima još uvek bukte sukobi. "Svesni smo da je doprinos žena ključan za napredak Afrike", poručila je Džonatan.