BESKUĆNIK NADMUDRIO BOGATE KLINCE I POSTAO ŠAMPION O KOM BRUJI SVET: Mališan jedva spasao živu glavu bežeći od TERORISTA
Foto: Profimedia/Printscreen

ČUDO OD DETETA

BESKUĆNIK NADMUDRIO BOGATE KLINCE I POSTAO ŠAMPION O KOM BRUJI SVET: Mališan jedva spasao živu glavu bežeći od TERORISTA

Ostali sportovi -

Tanitoluva Adevumi, 13-godišnji izbeglica iz Nigerije, svojim nestvarnim talentom za šah osvojio je čitav svet.

Iza prelepog osmeha ovog simpatičnog dečaka, koji je sa deset godina postao najmlađi nacionalni majstor u Americi, krije se izuzetno potresna priča.

Tani
foto: Printscreen

Naime, Tanitoluva je do 2017. godine živeo u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova porodica je zbog zloglasnog Boko harama morala da napusti svoju zemlju. Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gde je živeo Tani, pa su morali da pobegnu kako bi sačuvali svoje živote.

foto: Youtube/Printscreen

Uspeli su da stignu u Njujork, gde već dve godine žive kao beskućnici. Svakog dana čekali su vesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

foto: Printscreen YT

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, sa sedam godina je zavoleo šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u Njujorku. To njegov uspeh čini još većim. Dečak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama posle samo godinu dana uspeo da trijumfuje na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu decu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

foto: Printscreen YT

Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se takmiči. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala da napiše molbu kako bi ga primili. Napisla je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Na sreću, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili šampiona!

foto: Printscreen YT

Tani obožava šah. Počeo je da pohađa besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu.

"Želim da postanem najmlađi velemajstor u istoriji", rekao je nakon velikog trijumfa za "Njujork Tajms" ovaj simpatični dečak.

Njegov trener Rus Makofski znao je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenu kampanju kako bi pomogao Taniju i njegovoj porodici. Prikupili su ogroman novac i njegova porodica je konačno dobila krov nad glavom.

foto: Printscreen YT

"Za smo jednu godinu doći na ovaj nivo, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez finansijske pomoći porodice... Ja to nikada u životu nisam video", rekao je jednom prilikom Makofski.

Kurir sport

04:13

UPOZNAJTE DVOSTRUKU PRVAKINJU SRBIJE U MAČEVANJU! Sonja Stojanović među prvih 16 na svetu: Kad mačujem imam ŠAH u glavi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track