Foto: Shutter

Jačanje srpske ekonomije izborom robe

LOJALNOST: Kad kupujete domaće, novac ostaje u Srbiji!

Ekonomista Nikola Tasić, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju PEP, za Kurir potvrđuje da kupovina domaćih proizvoda pozitivno utiče na jačanje srpskog tržišta

Društvo
> 15:04h

BEOGRAD - Kupovinom artikala proizvedenih u Srbiji jača domaća privreda, smanjuje se odliv novca u inostranstvo i promovišu se domaći brendovi, poručuju stručnjaci.

Ekonomista Nikola Tasić, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju PEP, za Kurir potvrđuje da kupovina domaćih proizvoda pozitivno utiče na jačanje srpskog tržišta.

- Najpre, to sve zavisi od strukture proizvoda. Kad je, na primer, reč o nafti, svejedno je da li će se kupovati od strane ili domaće kompanije jer mali deo profita ostaje u Srbiji. Međutim, kad su u pitanju artikli koji se proizvode kod nas, svakako je bolje kupovati domaće. Na taj način smanjuje se odliv kapitala u druge zemlje, sve ostaje kod nas, i to je pozitivno za srpsko tržište. Ipak, problem je u tome što mi nismo konkurentni jer nemamo dovoljno proizvoda, ali činjenica je da bi trebalo da se okrenemo proizvodnji, a nakon toga i kupovini domaćih proizvoda - zaključuje Tasić. Slično mišljenje imaju i ljudi iz kompanije DIS, jedine srpske trgovinske kuće koja se može pohvaliti najvećim brojem domaćih dobavljača i njihovih proizvoda na svojim rafovima. U maloprodajnim objektima ove kompanije, na policama je više od 85 odsto proizvoda domaćih proizvođača. - Naš cilj je da, kontinuiranim prilagođavanjem potrebama potrošača, ponudu i dalje koncipiramo u korist domaćih proizvođača jer time doprinosimo jačanju proizvodnje i očuvanju radnih mesta - kaže Vladica Vasić, direktor kategori menadžmenta u DIS. (S. S.)

Zvanični podaci DIS NAŠ NAJVEĆI TRGOVINSKI LANAC Kompanija DIS iz Krnjeva i dalje je najveći i najznačajniji domaći trgovinski lanac. U prilog tome najbolje govore zvanični podaci o ukupnom prihodu na godišnjem nivou. Naime, DIS je u 2013. godini imao ostvaren ukupni prihod od 25.881.023.000 dinara, poručuju iz kompanije. Anketa /da li vam je važno da li je proizvod domaći ili strani/ Ognjen Adamović (26) inženjer Uglavnom ne obraćam pažnju da li su proizvodi domaći ili strani. Bitno mi je da je proizvod dobar. Dragan Asanov (25) fotograf Važno mi je da bude domaći jer je uvek bolje domaće. Pitanje je šta je domaće i koji su to naši proizvodi. Srećko Markec (68)penzioner Kad nešto kupujem, gledam da bude kvalitetno i dobro, ko proizvodi, to mi nije od velikog značaja. Jelena Ilić (37) računovođa Veoma mi je bitno da proizvod bude domaći, pogotovo kad kupujem hranu. Vera Marković (62) prodavac Ništa bez domaćeg. Strana roba i proizvodi nisu dobri.