Ostanite zdravi

SPREČITE GRIP: Ovih 5 namirnica nemojte nikako konzumirati!

Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda

Život
> 13:34h

Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda.

Od gripa i prehlade možete se zaštititi samo ishranom. Ako se hranite zdravo, ojačaćete svoj imunitet i pomoći organizmu da se odbrani od virusa i bakterijskih infekcija.

Donosimo vam savete nutricionista, kako da ostanete zdravi, odnosno, obratite pažnju na namirnice koje bi trebalo izbegavati:

Šećer Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u zimskom periodu, jer ova namirnica ima nula odsto hranjivih materija. Samo se povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničen unos ove namirnice. zbegavajte precesuiranu hrane s većim procentom rafinisanog šećera poput slatkiša i gaziranih pića. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja će stabilizovati nivo šećera u organizmu poput integralnog pirinča, leblebija i sočiva, i tako ojačati imunitet.

Foto Thinkstock

Prosti šećeri Šećer se krije i u prostim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i beli šećer. Umesto toga birajte žitarice kao što su zob i ječam, ako je moguće u kombinaciji sa organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta. Industrijski šećer i prerađevine koje se u telu brzo pretvaraju u glukozu oslabiće imunitet i vas izložiti sezonskim bolestima.

Masna i pržena hrana Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina kao što je prženo meso i krompirići. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava nivo krvnog pritiska i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet organizma. Nutricionisti napominju da je izbor hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne faktore. Zato savetuju umerenost i da povremeno crveno meso zamenite zdravijim proteinima poput pasulja i drugih mahunarki.

Foto Profimedia

Alkohol Ne morate se odreći čaše crnog vina uz večeru, ali bi svakako trebalo pripaziti na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol efikasno greje organizam pa se zato nameće kao logično rešenje tokom hladnog vremena. Ali, brojne studije pokazale su da preterano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako vas izlaže raznim sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će biti štetne.

Foto Shutterstock

Mlečni proizvodi I mlečni proizvodi su puni skrivenih šećera, pa se preporučuje umereno uzimanje ovih namirnica tokom hladnog perioda. Američki naučnici povezali su konzumiranje mleka, jogurta i sira s problemima u organima za disanje. Tačnije, lekari su otkrili da kravlje mleko može sekret (šlajm) u plućima i grlu učiniti gušćim i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organske tečnosti od badema.

Foto Rojters

(PortalOko)