U SRBIJI 36 POTVRĐENIH SLUČAJEVA MORBILA! Dr Jovanović: Mlađi od godinu dana su u najtežem stanju, poznat razlog pojave epidemije!
Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

opasne infekcije

U SRBIJI 36 POTVRĐENIH SLUČAJEVA MORBILA! Dr Jovanović: Mlađi od godinu dana su u najtežem stanju, poznat razlog pojave epidemije!

Društvo -

U ovom trenutku je 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih je na teritoriji Beograda, rekla je direktorka "Batuta" Verica Jovanović, apelujući na vakcinaciju.

Situacija u vezi sa gripom je stabilnija - za oko 20 procenata je pao broj inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju, napomenula je ona.

Kijate, kašljete, curi vam nos, crvene su vam oči...Prema podacima iz domova zdravlja, ovih dana u ambulantama je više i odraslih pacijenata i dece - i zbog alergija i zbog respiratornih infekcija.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS, govoreći o morbilama, da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji - a kod nas svakako jeste, daje veći broj inficiranih.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Dragana Udovičić, Shutterstock

- Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih - 30 je teritoriji Beograda - rekla je Jovanovićeva.

Prema izveštaju od pre nedelju dana potvrđena su 32 obolela.

Kada je reč o vakcinaciji, apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, naročito vakcinacija prvom dozom je značajna za decu manjeg uzrasta.

- Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi - rekla je ona.

U najtežem stanju mlađi od godinu dana

Jovanovićeva kaže da je bilo i hospitalizovnaih osoba, a u najtežem stanju su mlađi od godinu dana. Od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

- Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto - rekla je ona.

Broj vakcinisane dece je povećan, to se vidi i prema posetama odeljenjima za zdravu decu. Apelujemo da brij raste, kaže Jovanvićeva.

Grip i veliki kašalj

Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju.

U ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1).

Jovanovićeva je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa.

- Očekujemo da se situacija može smirivati, i dalje apelujemo na povećan obuhvat vakcinacijom i naročito na pravovremeno vakcinisannje dece. Treba da radimo na tome da se obuhvat sa 92 odsto poveća na neophodnih 95 odsto - zaključila je Jovanovićeva.

Kurir.rs/ RTS/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja