"KROMPIR SE PRIMIO ALI..." Odgovori đaka ne prestaju da šokiraju, ko je na slici? Mocart, Luj, Pikaso, Betoven, Herodot?!
Foto: Facebook Printscreen/Dnevna doza Beograda

opet se zavrtelo na mrežama

"KROMPIR SE PRIMIO ALI..." Odgovori đaka ne prestaju da šokiraju, ko je na slici? Mocart, Luj, Pikaso, Betoven, Herodot?!

Društvo -

Čim se pomenu probe male mature i pripreme za upis u srednju školu, na mrežama se pojave čuveni odgovori srpskih đaka na pitanje ko je na slici.

Reč je o odgovorima učenika od pre pet-šest godina koji su zgranuli srpsku javnost jer nije reč o bilo kome nego jednom od najvećih srpskih prosvetitelja Dositeju Obradoviću, koji je doneo i krompir u Srbiju a na šta je sa gorčinom podsetio i tvorac objave na Fejsbuku.

Mocart, Betoven, Herodot, Alfred Pikaso?!, samo su neki od odgovora đaka koji su do suza nasmejali ljude na mrežama u Srbiji iako u tom neznanju nema ama baš ničeg smešnog, uključujući i Pikasa kog su od Pabla prekrstili u Alfreda?!

Priča o krompiru

U Banat i Bačku, krompir donose Nemci oko 1759. godine, a u tadašnju Srbiju doneo ga je Dositej Obradović. Naime, pošavši iz Zemuna o Karađorđevu ustaničku državu, Dositej je sa sobom poneo i džak krompira. To povrće pokazalo se kao izuzetno hranjivo, skoro uvek je uspevalo i širom Evrope već se pokazalo kao dobar način da se reši glad, pa je Dositej verovatno mislio da će dobro doći i Srbima.

"Međutim, ovde su ga dočekali na nož! O krompiru su se pričale strašne stvari, nazivali su ga i 'đavoljom biljkom' i niko nije hteo 'ni za živu glavu' da ga proba uključujući i političare, 'popečitelje' kojima je Dositej prvo pokazao ovo povrće", rekla je svojevremeno za B92 Aleksandra Bogdanović, autor knjige "Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave".

Kako je objasnila, tek nakon što je sam, pred njima, pojeo bareni krompir i neki drugi ministri su se osmelili da ga probaju i, iako je u narodu još decenijama postojao otpor, tako je ovo povrće stiglo u Srbiju.

"Na tu temu, neko je zabeležio i duhovit aforizam - 'Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo. U narodu, krompir se odlično primio'", rekla je Bogdanovićeva.

Kurir.rs/Facebook Dnevna doza Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track