Foto: Tanjug, Srđan Ilić

PAD HELIKOPTERA VS: Izveštaj I na sajtu Ministarstva odbrane

Izveštaji su objavljeni nakon što je Ministarstvo odbrane tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da to učini

Društvo
> 11:10h

BEOGRAD - Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeni su izveštaji komisija za utvrđivanje uzroka nesreće helikoptera kod Surčina u kojoj je stradalo sedam osoba.

Objavljeni su Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RV i PVO.Kako se navodi na sajtu, prilozi oba izveštaja biće objavljivani sukcesivno.

Izveštaji su objavljeni nakon što je Ministarstvo odbrane tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da to učini.Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije juče da je za pad vojnog helikoptera, 13. marta kada je poginulo sedam osoba, primarno odgovorna posada.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da je, prema početnim saznanjima, primarna odgovornost na članovima posade, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, te da ima i indicija za eventualnu odgovornost određenog broja civilnih lica.U skladu s tim, tužilaštvo će sprovesti istražne radnje, u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za taj događaj, navodi se u saospstenju.Tužilaštvo navodi da je do pomenutih saznanja došlo na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata u vezi sa udesom vojnog helikoptera.