Foto: Printscreen HRT

Priznanje Kuriru

(VIDEO) U SABORU O KURIRU I NJUZVIKU PUSIĆ PRIZNALA Srpski mediji prvi otkrili aferu Piranski zaliv

Šefica hrvatske diplomatije potvrdila da je Kurir prvi razotkrio međunarodni skandal oko Piranskog zaliva

Hrvatska
> 00:00h

ZAGREB - Srpski mediji su prvi otkrili aferu, pa su hrvatski preuzeli, izjavila potpredsednica vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić na vanrednoj sednici hrvatskog Sabora o podršci odluci vlade da Hrvatska istupi iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

"Našli smo se u ovoj situaciji pošto je transkript telefonskih razgovora objavljen u srpskim medijima, pa zatim prenesen u hrvatskim. Ovo, kao što sam rekla, nije dobro ni srećno rešenje za Hrvatsku. Mi smo prihvatili rešenje granica kroz arbitražni sporazum, apsolutno verujući u proceduru koja će dovesti do rešenja trajne granice između Hrvatske i Slovenije", rekla je Pusićeva aludirajući na pisanje Kurira, a zatim i na to što je srpsko izdanje Njuzvika objavilo transkripte razgovora slovenačkog sudije u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke predstavnice Simone Drenik.

http://www.youtube.com/watch?v=aOpVikw3c38

"Srpski medji prvi su objavili i transkripte, koji su se pojavili potom u hrvatskim medijima", dodala je šefica hrvatske diplomatije ističući koliko je važno bilo to što je Kurir obelodanio ovaj međunarodni skandal

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a danas je za to tražio i dobio jednoglasnu podršku celog Sabora.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu. Slovenija je u međuvremenu imenovala novog arbitra - predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama, ali Hrvatska ističe da to više nema nikakvog uticaja.