Foto: Reuters

Izgubljeni u moru

(FOTO) GROBOVI SU PUNI: Za izbeglice na Lezbosu nema više prostora za večni mir

Grobovi izbeglica koji su označeni samo sa malim pločicama na kojima je bojom napisano datum sahrane. Kod nekih je osim datuma sahrane napisano je i ime, ali na većini stoje samo natpis-nepoznat

Planeta
> 00:00h
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

LEZBOS - Ovde leži majka sa svojim novorođenčetom. Ovde leži jedna mlada devojka, tamo šezdesetogodišnji muškarac, priča tužnu priču pogrebnik Kristos Mavrakidis koji brine o najvećem groblju na ostrvu Lezbos i prstom pokazuje neoznačene grobove pokojnih sirijskih migranata koji su se utopili u moru.

Na ostrvu zapravo više nema prostora za tela " izgubljenih u moru" kako nazivaju ostrvljani stradale migrante koji su se utopili u Egeju dok su pokušavali da se domognu boljeg života.

Deo groblja Sveti Pantelejmon namenjen je izbeglicima iz Sirije, Avganistana i Iraka uskoro će biti puno.

"Nešto je potrebno učiniti, stvarno ih je previše, kaže Kristos i dodaje da niko ne zna od lokanih vlasti gde će se sahranjivati nova tela nastradalih migranta.

Na groblju ostrva Lezbos koje se nalazi na samo 4,4 kilometra od turske obale i koja predstavlja bitnu tačku ulaska izbeglica i migranata u EU, se nalaze grobovi izbeglica koji su označeni samo sa malim pločicama na kojima je bojom napisano datum sahrane. Kod nekih je osim datuma sahrane napisano je i ime, ali na većini stoje samo natpis " nepoznat".

Većina izbeglica je sahranjena na ovom groblju jer je dobro čuvano, pa se tako ne može dogoditi da psi lutalice po ostrvu razvlače kosti i delove trela nastradalih migranata.

Gradonačelik ostrva Stavros Galinos kaže da je ovo veliki humanitarni problem, koga pokušavaju na sve načine rešiti, ali da su kadrovski i finansijski veoma osiromašeni.

" Ne samo da moramo bitnuti za žive migrante,na našim plećima su i mrtvi, kaže on.

Prema podacima UN ove godine u Grčku je ušlo 400.000 izbeglica, a u Sredozemnom moru ih je umrlo ukupno 3.000 do sada.

Veliki broj izbeglica na opasan put krenulo je tokom leta, jer su se plašili jeseni i lošeg vremena koje bi im otežalo putovanje. Još uvek se veliki broj ljudi vodi kao nestali.

Lokalni stanovnici Lezbosa govore da se ponekada zna dogoditi da se ljudsko telo uhvati u ribarske mreže, a ribari često telo bace nazad u more jer ne žele da učestvuju u zapletenim birokratskim postupcima koji bi sledili ako bi telo predali vlastima na ostrvu.

(24ur.com)