Foto: AP

Pogrešno tumačenje

DANAS OVAJ POZDRAV IZAZIVA GNUŠANJE: Nema veze sa nacizmom, a evo od koga je preuzet

Kada danas vidite visoko uzdignutu, ispruženu ruku u stavu mirno verovatno prvo pomislite na Hitlera i naciste, ali ovaj pozdrav je zapravo mnogo stariji i uopšte nije bio u vezi sa Nemačkom niti Trećim rajhom.

Zanimljivosti
> 03:26h

Preciziraćemo, u pitanju je relativna povezanost jer je treći rajh želeo da oživi ideju Svetog rimskog carstva (Prvi rajh), koje se pak poistovećivalo sa pravim Rimskim carstvom koje je uspostavio Oktavijan Avgust.

Pre nego što je gest pozdravljanja visoko uzdignutom i ispruženom rukom postao poznat kao "fašistički" i tako zauvek izašao na loš glas, koristili su ga stari Rimljani u službene i vojne svrhe, kao način pozdravljanja državnika, ali i samog cara: "Ave Caesar!"

Foto: Profimedia
Prateći ovu tradiciju, pozdrav u Evropi prvo su uveli italijanski fašisti 20-ih godina prošlog veka. Od njih su ga preuzeli nemački nacisti i on je već sredinom 30-ih godina postao obavezna forma pozdravljanja firera, nemačkih zvaničnika, ali i nacista međusobno.

Apsurdno je to što su nacisti preuzeli rimski pozdrav jer je društveno i državno uređenje potpuno suprotno. tačno je da firer asocira na cezara, ali ideja "čiste rase" ne bi bila jasna jednom Rimljaninu.

Ciceron (Foto: Profimedia)
Ipak, još pre toga, na tragu ove starorimske tradicije bile su Sjedinjene Američke Države koje su ga koristile prilikom pozdrava zastavi. U toj zemlji ga je još 1892. godine ustanovio Frencis Belami - baptistički sveštenik, socijalista i autor prvog teksta zakletve američkoj zastavi. Po njemu je pozdrav i nosio ime - Belamijev pozdrav i bio je skoro jednoznačno prihvaćen svuda u Americi - od škola, do vojske i svih državnih instituacija.

Belamijev pozdrav (Foto: Wikipedia)

Zabeleženo je da je Belamijev pozdrav prvi put kao pozdrav zastavi upotrebljen 12. oktobra 1892. godine. Nakon što su ga fašisti i nacisti takođe usvojil, američka vlada je rešila da ga zameni gestom "ruka na srcu".

(EPK/Dnevno.rs)