Foto: Profimedia

Pokrenuli zaista čudan trend

KINA SUMANUTO KUPUJE SVE MAGARCE NA SVETU: Evo o čemu se radi!

Želatin proizveden od magareće kože ključni je sastojak jednog od omiljenih tradicionalnih lekova u Kini, poznatom kao "E Jiao", koji se koristi za lečenje čitavog niz bolesti, od prehlade do nesanice.

Planeta
> 17:46h

Međutim, kako se rastuća sila okreće prema naprednoj industriji i daleko od tradicionalne poljoprivrede, u zemlji se uzgaja sve manje magaraca. Statistika pokazuje da je njihova populacija pala sa 11 na 6 miliona u poslednjih 20 godina. Kina sada sve više gleda prema Africi kako bi popravila tu statistiku, i uvozi magarce iz zemalja sa tog kontinenta. Ipak, nekoliko je zapreka koji sprečavaju tu trgovinu.

Niger je poslednja afrička zemlja koja je zabranila prodaju. Vladini zvaničnici izvestili su da je 80.000 životinja prodato ove godine do sada, u poređenju s 27.000 u 2015. pa su upozorili da će se "magareća populacija" desetkovati ako se nastave ovakvi trendovi.

U avgustu, Burkina Faso je preduzela sličan korak, pošto je 45.000 magaraca zaklano za šest meseci, od ukupne populacije od 1.4 miliona. U oba slučaja, skočila je vrednost magaraca pa je ceo posao doveo do vrednog dotoka strane valute. I to imalo svoju cenu.

Osim smanjenja samog broja magaraca, nova industrija je izazvala ekološke i ekonomske probleme. U selu Balole u Burkini Faso, lokalni farmeri su navodno napali i zatvorili klanicu u znak protesta zbog krvi i iznutrica koje su curile u njihove zalihe vode. "Magareći bum" privukao je i farmere koji su se bavili drugim granama, što je rezultiralo inflacijom.

"U Nigeru i Burkini Faso rastuća vrednost magareće kože i mesa stvorilo je inflatorski uticaj na druge sektore”, kaže doktor Emanuel Igbinoba.

Foto: Profimedia

“Cena ostalih životinja porasla je zbog magaraca, ne zato što je postojala potražnja za njima, što je izazvalo neravnotežu u ekonomiji”, kazao je. Veliki kineski apetit za magarce stvara prilike za izvoznike, ako pomno planiraju, kaže Igbinoba. Burkina Faso je objavila planove za regulacijom prodaje magaraca, ali će se suočiti s konkurencijom kontinentalnih rivala. Velike ekonomije poput Kenije i Južne Afrike postupno povećavaju svoje objekte kako bi mogli ispuniti kinesku potražnju, a crno tržište takođe cveta širom kontinenta.

Očekuje se kako će se kineska potražnja porasti s rastućom potrošačkom klasom koja je spremna da plati za luksuzne proizvode poput "E Jiaoa". Izazov za dobavljaće jeste da im ta trgovina bude blagoslov, a ne prokletstvo, zaključuje CNN.

(FOTO) KOPITA U VIS: Hrvatska policija sat vremena privodila dva magarca!

AFRIČKA UNIJA NA POMOLU: Uskoro zajednički pasoši za ceo kontinent

KINA JAČA OD OSTATKA SVETA: Brojke ne lažu, uverite se i sami!

(CNN)