Foto: Profimedia

Upis u vojnu evidenciju

STIŽU NOVI POZIVI MINISTARSTVA ODBRANE Ko ne upiše automobil u vojnu evidenciju PLATIĆE KAZNU 50.000

Tek što je objavljen javni poziv za uvođenje u vojnu evidenciju rođenih 1999. godine i onih koji iz određenih razloga nisu to do sada učinili, usledila je još jedna objava iz Ministarstva odbrane.

Društvo
> 21:48h

Na adrese širom Srbije upućeni su pozivi iz regionalnih centara Ministarstva odbrane da se građani jave, kako bi njihova vozila bila uvedena u vojnu evidenciju. Ovi pozivi su usledili, nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina..

Na dokumentu, koji je upućen na kućne adrese pojedinih građana, stoji da su pozvani da se jave u regionalne centre Ministarstva odbrane, kako bi njihovo vozilo bilo bilo uvedeno u evidenciju stvari Centra MO.

Na pitanje, upućeno Ministarstvu, šta je razlog slanja poziva građanima, nadležni su odgovorili da je uvođenje vozila u evidenciju stvari deo materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Republike Srbije.

Prema tom Zakonu, oni kojima je poziv upućen, su dužni da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti.

RASTE ODBRAMBENA MOĆ SRBIJE: Evo koje oružje nabavljamo od Rusa

- Evidencija se vodi radi organizovanog i pravilnog izvršavanja navedene obaveze - stoji u odgovoru iz Ministarstva. Imajući u vidu da se taj zakon u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje od 5.11.2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze, jasno je da pomenuti pozivi nisu u vezi sa bezbednosnom situacijom u regionu, dodaju nadležni.

Takođe, kako su nam rekli, u slučaju neodazivanja pozivu isti zakon predviđa novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za vlasnika stvari.