Foto: EPA

UOČI GODIŠNJICE

KOLINDA ZA DOJČE VELE O OLUJI: To je bila čista operacija, bojim se biće tenzija između Srbije i Hrvatske

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović navela je da se boji da će doći do povećanja tenzija između Srbije i Hrvatske zbog godišnjice Oluje.

Hrvatska

Ona je navela da neće ulaziti ni u kakve rasprave.

“Moramo biti dostojanstveni i u pobedi i u svemu onome što radimo”, navela je ona.

foto: REuters

"Oluja je bila čista operacija, a nakon nje dogodili su se zločini koje bi zaista trebalo sankcionisati. Kada govorimo o Kninu, govorimo o Domovinskom ratu kao o temelju savremene hrvatske države. Ono što zaista nastojim nije da uvredim modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike odnose se na velikosrpski režim Slobodana Miloševića. Šta više, prošle godine otvoreno sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima, koji su nevino stradali nakon Oluje”, dodala je ona.

Jasenovac

foto: Profimedia

Govoreći o svojoj nedavnoj poseti Spomen-području Jasenovac zajedno sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, Grabar-Kitarović ponovila je da osuđuje sve totalitarne režime – "od nacizma i fašizma, do komunizma".

"Razlog zašto tamo ne volim da idem tokom državnih komemoracija možda je bio vidljiv i u mom stavu, pa možda i u mom glasu. Meni je to mesto duboko emocionalno. Kad odlazim u Jasenovac proživljavam i nastojim da razmišljam, ne samo o žrtvama, već i o porodicama svih tih žrtava i da izrazim zaista duboko saosećanje“, kaže hrvatska predsednica.

"Taj zločin treba priznati, on se dogodio. Međutim, apsolutno osuđujemo apsolutno sve manipulacije brojem žrtava u Jasenovcu. Mislim da bi trebalo da istrajemo na istorijskoj istini. I da na osnovu istorijske istine, i na osnovu hrvatskog ustava, ići dalje“, kaže.

Reforme paralelno sa dijalogom o Kosovu

Odgovarajući na pitanje kako sagledava mogućnost rešavanja problema Kosova, predsednica Hrvatske kaže: "Ne mogu da govorim u ime Srbije, u ime Beograda, kad će biti rešeni ti njihovi međusobni odnosi, ali smatram da se paralelno i istovremeno može raditi na reformama na Kosovu. Hrvatska će sa svoje strane nastaviti da podržava Kosovo na putu u međunarodne organizacije, pa i na putu ka članstvu u EU, svesni da postoji još nekoliko država (EU) koje nisu priznale Kosovo. Međutim, smatram da su situacija i međunarodno-pravni status Kosova mnogo drugačiji od nekih drugih slučajeva s kojima te države upoređuju neka svoja unutrašnja pitanja, a zbog čega nisu priznale Kosovo.“

Kurir.rs/Dojče vele Foto: EPA