IZRAELSKI PREDSEDNIK: Moralna obaveza Hrvatske je da se suoči sa prošlošću
Foto: Reuters

POSETA JASENOVCU

IZRAELSKI PREDSEDNIK: Moralna obaveza Hrvatske je da se suoči sa prošlošću

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom posetila je danas spomen-područje Jasenovac, gde je šef izraelske države poručio da je moralna obaveza zvaničnog Zagreba da se suoči s prošlošću i ne ignoriše je.

"Svi imaju obvezu da se ne zaborave ubijeni, a ne da se donose zakoni koji narušavaju ono što su nacisti i kolaboracionisti učinili", poručio je Rivlin.

foto: Profimedia

Dodao je da je potrebno čuti svedočenja onih koji su preživeli ovo, kako je rekao, jasenovačko mesto užasa.

Predsednica Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska duguje sećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu i istakla da veruje da je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi.

foto: Reuters

"Na ovom mestu, podno jasenovačkog cveta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata koji je doneo strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima i svima onima koju su smatrani neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mestu stradanja, kao i u Jad Vašemu, Aušvicu i Muzeju Holokausta u Vašingtonu i sada ponovo izražavam najdublje saosećanje sa stradanjem žrtava Holokausta poreklom iz Hrvatske, članovima porodica i potomcima onih kojih više nema", rekla je Kitarović.

Naglasila je da su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši Hrvatsku na pravu stranu istorije.

Navela je i da je obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podela, mržnje i rasizma.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track