Foto: Profimedia

čarobna biljka

SAD POSADITE, NA LETO ĆETE MU DIĆI SPOMENIK: Ne osvaja samo lepotom, NEVEN će vas kad upeče REŠITI BROJNIH TEGOBA (RECEPT)

Žena

Legenda kaže da se jedan mladi Rimljanin zaljubio u devicu koja je život posvetila boginji domaćeg ognjišta Vesti. Kada se uverio da je osvojio njeno srce, ona je iznenada umrla. Od tada na njenom grobu neprestano rastu neveni.

foto: Profimedia

Ne treba da vas ova priča rastuži. Zeljasta jednogodišnja biljka (Celendula officinalis) pominje se u običajima i magijama širom sveta. O nevenu je ispevano i mnogo srpskih narodnih pesama, ljubavnih, sa srećnim završetkom.

Danas je neven rado viđen cvet u svakoj bašti, na terasi, u sobi...

foto: Printscreen

Sada je najbolje vreme da posejete neven. Ukoliko to učinite ovih dana, na dubini od 2-3 cm, uživaćete u rascvetalim stabljikama već početkom maja.

U prosečnim uslovima seme niče za 4-5 dana, stabljike se brzo razvijaju i za 40-50 dana procvetaju. Radovaće vas sve do kasne jeseni i prvih jutarnjih mrazeva. Dotle će podnositi već ustaljenu letnju sušu ukoliko se dobro zaliva i povremeno prihranjuje.

Naše bake su govorile da će biti kiše ako neven u jutarnjim satima ne otvori glavicu. Živa istina!

foto: EPA/Ilustracija

Stablo nevena je visoko 40-70 cm, u donjem delu jako razgranato. Listovi su naizmenično raspoređeni, duguljasti, svetlozeleni, maljavi i blago nazubljeni ili celog oboda. Cvast je terminalna glavica, prečnika 4-7 cm. Jezičasti cvetovi jarko narandžaste boje su poređani u 2-3 reda. Plod je ahenija braon boje, po površini bodljikava. Masa od 1.000 zrna teži samo 5 – 10 g, a seme zadržava klijavost 5-6 godina.

800 – 1.500 kg cvasti nevena može da se dobije sa jednog hektara

Aktivne materije cvasti su flavonoidi, karotinoidi, glikozid oleanolne kiseline, etarsko ulje (0,02%), tanini, steroli, sluzi, organske kiseline i gorke materi¬je. Zato se i koriste kod zapaljenja unutrašnjih organa, zapravo uskaču svugde gde je to potrebno. Posebno je značajno što neven umanjuje loš holesterol.

foto: Profimedia

Neven kao hrana? Zašto da ne! Koristite lekoviti cvet u supama, čorbama, salatama, uz meso, stavite latice u puter. Svakom jelu daće zlatnu boju

Čaj od nevena

Jednu malu kašiku cvetova stavite u 2,5 dl vrele vode. Kada se prohladi, čaj će biti spreman za spoljašnju upotrebu. Idealna pomoć je kod bolesti kože, ispucale kože, manjih rana, uboda insekata, opekotina od sunca... Obolela mesta tretirajte 3-4 puta dnevno. Za svežiji dah možete ispirati i usta 2-3 puta na dan.

foto: Shutter

Radi bez greške

Mast od nevena se koristi za lečenje proširenih vena, hemeroida, promrzlina, opekotina, rana u nosu. U 500 gr zagrejane svinjske masti, ili u kokosovo ulje stavite dve šake cele biljke, ostavite da prenoći, ponovite postupak i procedite kroz gazu. Ostaje samo da dobro namažete bolno mesto.

Tinktura je spas

Muče vas otekline, nagnječenja, podlivi? U litru domaće rakije stavite punu šaku cvetova nevena, neka stoji na suncu dve nedelje. Imaće snažno i efektivno dejstvo.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/B.M.

Bonus video: