apsurdno

ŠOKANTNE TVRDNJE OBRADOVIĆA: RUSIJA GUBI STATUS VELIKE SILE? Ukrajina je RUSKI TALAC za ispunjenje zahteva Moskve od NATO

Darko Obradović, iz Centra za strateške analize, smatra da Rusija gubi status velike sile, jer nije u stanju da projektuje moć izvan regiona.

Politika

Obradović tvrdi da je rat u Ukrajini zapravo prouzrokovan time što Rusija svoje istorijske greške rešava oružjem.

- Moramo da primetimo da svi u Srbiji govore o sukobu Rusije i zapada. U suštini ovde se radi agresiji Rusije na Ukrajinu koja traje od 2014. godine. Zasnovana je na ideološki, istorijskim i bezbednosnim osnovama projekcije ruske moći. Odnosno pokušaja Rusije da svoje istorijske greške ispravljaju oružjem. To smo videli u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Kazahstanu, Tadžikistanu, dakle sve smo videli u poslednjih 30 godina kako izgledaju ruske popravke sopstvenog kolapsa sa Sovjetskim Savezom. Rusija umesto da je odabrala da sa 140 miliona stanovnika i sa najbogatijim resursima na svetu, izgradi tehnološki moćnu i industrijski naprednu državu. Mi smo dobili nešto sasvim drugo što je rezultiralo napadom na Ukrajinu. Što Rusija nije napala Finsku, Letoniju, Litvaniju, a napala je Ukrajinu. Zato što Ukrajina nije članica ni NATO-a, ni EU - rekao je Obradović u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

foto: Kurir Televizija

Dodao je da je Ukrajina samo bila ruski talac za ispunjenje njihovih zahteva prema NATO alijansi, ali da ti zahtevi nisu bili realni i da je zato ovako Ukrajina završila.

- Pogrešno je govoriti o sukobu Rusije i zapada. Jeste, Rusija je izazvala zapad. U januaru ove godine Rusija je rekla: " Ako vi ne vratite NATO na '97 godinu, mi ćemo napasti Ukrajinu". Kakve veze ima Ukrajina sa širenjem NATO-a i voljom drugih država da budu njene članice. Ukrajina je bila ruski talac za ispunjenje njihovih zahteva prema NATO alijansi koji nisu bili realni i Ukrajina je upravo tako i završila - rekao je Obradović.

Obradović smatra da Rusija više ne može da projektuje svoju moć izvan regiona i da zato gubi status velike sile.

- Rusija je napadom na Ukrajinu pokušala da izazove zapad i da uništi ovu bezbednosnu arhitekturu u Evropi. Nadala se da će u ovakvoj situaciji biti ispraćena od strane KIne i Irana. Međutim dogodilo se suprotno. Rusija je sada daleko slabija i gubi status velike sile, jer nije u stanju da projektuje moć izvan regiona - rekao je Obradović.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: