SAHRANJENI POGINULI RUDARI: Samo da se beba rodi živa i zdrava

Na groblju u Radovnici

SAHRANJENI POGINULI RUDARI: Samo da se beba rodi živa i zdrava

Crna Hronika -
Gabrijela mora da bude jaka. Ostala je bez Dragana, ali mora da se bori za troje dece i četvrto na putu, kaže rođaka Marjanovića

VRANJE - Tuga!Samo da naša Gabrijela bude dobro i da rodi zdravu i živu bebu! Velika tragedija zadesila je njenu porodicu, ali sad mora da bude jaka i hrabra. Mnogo joj je teško, ali se nekako drži. Snagu joj daju njeno troje dece i četvrto na putu, koje bi trebalo da se rodi za mesec dana. Njenog muža Dragana više nema, samo ona zna kako joj je.Pije „bromazepame“Ovo je juče za Kurir rekla rođaka Dragana Marjanovića (34), koji je u nedelju poginuo kad je improvizovani minibus sa 15 rudara iz rudnika Grot sleteo s puta u provaliju duboku 100 metara. U nesreći poginuli su i Čeda Stojković (54) i Nenad Vasić (49), dok je 12 njihovih kolega povređeno.- Po preporuci lekara, Gabrijela svakog jutra pije po jedan „bromazepam“. Kad su joj javili da joj je muž poginuo, pozlilo joj je i hitno je prevezena u vranjsku bolnicu. Primila je infuziju, a potom se vratila kući da oplakuje supruga. Utehe nema za nju i Draganovu majku. Tuga do neba - priča potresena rođaka.Celo selo ih ispratiloDragan Marjanović i Čeda Stojković sahranjeni su juče u Radovnici kod Vranja. Na sahrani je bilo više od 500 ljudi, među kojima i 50 radnika i rukovodioca Grota.- Sine moj, kako ćemo bez tebe? Kako tvojoj deci da objasnim da tate više nema? Bože, što mi ga uze - jaukala je Draganova neutešna majka Ljubinka. Nedaleko od nje stajala je njegova supruga Gabrijela, pored koje je sve vreme dežurala lekarska ekipa.

Poginuli rudari... Dragan Marjanović (levo) i Čeda Stojković
Poginuli rudari... Dragan Marjanović (levo) i Čeda Stojković

Direktor: Osećam moralnu odgovornostNa pitanje da li se oseća krivim za nesreću na Besnoj kobili, direktor rudnika Grot Mladomir Đorđić nije mogao da odgovori.- Bilo bi vrlo nekorektno da bilo kakav odgovor na to dam jer uvek određena moralna odgovornost postoji kod čoveka. Stručnu i organizacionu odgovornost ne osećam, ali moralnu u svakom slučaju imam kao prvi čovek preduzeća u kojem su stradala trojica, a povređeno 12 ljudi. Uvek postoji neka stvar za koju se može reći moglo je ovako ili onako. Ne mora da znači da je greška napravljena, ali je moglo možda još nešto da se uradi - kaže Đorđić.

Trgovište oplakuje rudareOpština Trgovište proglasila je 15. oktobar za Dan žalosti zbog pogibije dvojice rudara. Opština će pomoći porodicama Marjanović i Stojković.- Dodelićemo im jednokratnu pomoć od po 50.000 dinara, dok će povređeni rudari iz ovog kraja dobiti po 20.000 dinara - kaže izvor Kurira.

Tužilaštvo ne vidi ništa spornoRudari iz Grota nastradali su vozeći se u prastarom kamionu prepravljenom u minibus. Takođe, umesto profesionalnog vozača, koji je bio na godišnjem odmoru, rudare je prevozio mehaničar, koji je te noći radio u trećoj smeni. Međutim, za Osnovno tužilaštvo u Vranju ove okolnosti nisu nimalo sporne.- Rano je za podnošenje bilo kakvog zahteva o pokretanju postupka kojim bi se utvrđivala odgovornost rukovodioca rudnika Grot za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginula trojica rudara. Istraga je još u toku - jedino je što su nam rekli u vranjskom tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track