PLJAČKA INTEZE: Menadžer prikriva pomagača iz banke?

Slobodan Nikolić preuzima krivicu na sebe

PLJAČKA INTEZE: Menadžer prikriva pomagača iz banke?

Crna Hronika -
Nikolić tvrdi da je bez ičije pomoći uspeo da skine skoro milion evra s računa Inteze, a u policiji sumnjaju da pokušava da zaštiti saučesnika jer je prevara koju je počinio napravljena pomoću virusa u softveru

BEOGRAD - Provaljena vrhunska prevara.Slobodan Nikolić (50), fudbalski menadžer, koji je u subotu uhapšen u hotelu „Hajat“ zbog sumnje da je s računa banke Inteze za mesec dana uspeo da skine skoro milion evra, izjavio je na saslušanju u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal da nije imao pomagače, saznaje Kurir.Imao šifru- Sve sam sam uradio. Mislio sam da je novac moj. Tačno je da sam ga podizao, ali nisam imao nameru da oštetim banku - rekao je, navodno, Nikolić na saslušanju, posle čega mu je određen pritvor do 30 dana.Međutim, istražitelji veruju da on na ovaj način pokušava da prikrije pomagača koji mu je omogućio da izvrši prevaru i kojem je, verovatno, dao procenat od podignutog novca!- Teško da je reč o softverskoj grešci, jer bi se onda isto desilo sa svim računima ili makar sa još nekim. U ovom slučaju je, najverovatnije, neko „iznutra“ zloupotrebio ugradnju softvera tako što je namestio Nikoliću da mu se stanje na računu uvećava za sumu koju podigne s njega - navodi naš sagovornik iz istrage.Naš izvor dodaje da ne treba zaboraviti da je Nikolić vrhunski prevarant i da mu je u Švajcarskoj zabranjeno kockanje zbog toga što je, kako se sumnja, na prevaru dobijao velike sume novca!- Sumnjamo da je preko nekog u banci uspeo da instalira virus koji se ubacuje tokom ugradnje ili popravke na originalni softver. On se aktivira određenom šifrom koja je poznata osobama koje ovakve prevare vrše. Na taj način samo oni mogu zloupotrebiti program - navodi sagovornik iz istrage.I banka ga goniNa meti istrage su zaposleni u banci koji su imali pristup softveru, kao i odgovorne osobe koje su instalirale softver za kartice. Nikolić je novac zarađen na ovaj način rasipao, a prema nekim informacijama, on ima velike novčane dugove.- Reč je o natprosečno inteligentnom prevarantu koji je vrlo pažljivo smišljao odbranu i uklapao je s dokazima protiv njega. Verujemo da je ovakve i slične prevare vršio i u inostranstvu, tako da ćemo nastaviti da radimo na ovom slučaju - kaže izvor.Krivičnom gonjenju Slobodana Nikolića, kako Kurir saznaje, pridružiće se i banka Inteza, koja traži da osumnjičeni vrati novac.

PriznajeSPREMAN NA NAGODBU?Slobodan Nikolić, kako Kurir nezvanično saznaje, teško je podneo to što mu je sud odredio pritvor i spreman je na sporazum s tužilaštvom o priznanju krivice.- Nikolić je spreman da prizna da je kriv zbog toga što je podizao gotovinu u kockarnicama i na bankomatima u zamenu za puštanje iz pritvora i blažu kaznu - kaže izvor blizak menadžeru.Kako navodi, Nikolić tvrdi da želi da vrati pare banci, ali da neće imati odakle ukoliko u zimskom prelaznom roku bude sedeo u pritvoru.

Mislio da su pare njegove

SVE PROKOCKAONikolić se, podsetimo, sumnjiči da je sa računa Inteze za mesec dana podigao 973.623 evra, tako što mu se svaki put kad bi podigao novac stanje na računu za toliki iznos uvećavalo, umesto da se smanjuje. On je tokom saslušanja tvrdio da je mislio da je novac njegov jer je očekivao priliv gotovine u tom periodu, a pretpostavlja se da je sav novac potrošio na kocku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track