ISTORIJSKA ZAPLENA 1.338 TONA DUVANA: Policija uhapsila 12 osoba osumnjičenih za šverc
Foto: MUP

Zajednička akcija MUP,BIA i Poreske uprave

ISTORIJSKA ZAPLENA 1.338 TONA DUVANA: Policija uhapsila 12 osoba osumnjičenih za šverc

Crna Hronika -
U akciji policije otkriveno je čak 1.338 tona duvana koji je bio namenjen ilegalnoj preprodaji s čime su privedeni ostvarili zaradu od 490 miliona dinara, a neplaćanjem džabina oštetili budžet za 139 miliona dinara

BEOGRAD - U zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA i Poreske policije, u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Šapcu, zaplenjeno je rekordnih 1.338 tona duvana i uhapšeno 12 osoba koje su ostvarile protivpravnu imovinsku korist od preko 490 miliona dinara, a budžet Republike Srbije oštetili za oko 139 miliona dinara.

U akciji policije uhapšeni su M.Ž. odgovorno lice AD Duvan iz Ljubovije, Đ.R. odgovorno lice PD Kopeks, DOO Novi Sad, M.V. vlasnik agencije za konsalting i menadžment MZ iz Ljubovije i član komisije za otkup duvana AD Duvan, D.P. registrovani proizvođač duvana sa područja opštine Pećinci, M.P. proizvođač duvana sa područja opštine Pećinci, M.Ć. registrovani proizvođač duvana iz Kaća, I.R. komercijalista PD Kopeks DOO Novi Sad, V.D. tehnolog u proizvodnji AD Duvan iz Ljubovije, I.S. magacioner u AD Duvan iz Ljubovije, N.J. radnik u proizvodnji AD Duvan Ljubovija, G.D. službenik PD Kopeks DOO Novi Sad, P.S. tehnolog PD Kopeks DOO Novi Sad,zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela: zloupotreba položaja, falsifikovanje službene isprave i poreske utaje.

Oni su osumnjičeni da su u fabrici AD Duvan u Ljuboviji u toku 2014. godini dopremili sušeni duvan radi dalje prerade u količini od 1.338.082,00 kilograma u vrednosti 295.153.705,14 dinara, bez porekla i zavođenja kroz poslovnu dokumentaciju AD Dunav, koji je bio namenjen za prodaju van legalnog tržišta.

Time je budžet Republike Srbije oštećen za ukupno 138.531.094,28 dinara.

Osumnjičeni su, da bi prikrili izvršena krivična dela, falsifikovali službenu dokumentaciju preduzeća Kopeks DOO Novi Sad i AD Duvan. Prilikom provera u AD Duvan Ljubovija, u magacinskim prostorijama pronađena je i privremeno oduzeta ova količina sušenog duvana namenjena nelegalnom tržištu.

Podrška kompanije Filip Moris

Povodom saopštenja o zapleni više od 1.300 tona duvana za koji istražni organi sumnjaju da je bio namenjen nelegalnom tržištu, kompanija Filip Moris je pohvalila napore države da se izbori sa švercom.

"Ova akcija je najveća do sada, jer količina zaplenjenog duvana čini oko četvrtine procenjene godišnje prodaje na crnom tržištu Srbije. Ne prejudicirajući konačni ishod nijednog od krivičnih postupaka koji su u toku u vezi sa švercom duvana, jasno je uočljiv pojačani intenzitet aktivnosti izvršne vlasti na suzbijanju crnog tržišta i mi pozdravljamo sve ostvarene rezultate na ovom polju. Nadamo se da će aktivnosti biti nastavljene istim intenzitetom, kao i da će sudski postupci biti efikasno okončani, te da ćemo posle dve teške godine, konačno videti stabilizaciju i oporavak legalnog tržišta, a samim tim i izdašnije državne prihode od akciza i ostalih dažbina na duvanske proizvode" rekla je Jelena Pavlović, generalni direktora Filip Morisa za Srbiju i Crnu Goru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track