LISICE ZA ZORANA NJEGUŠA: Fudbaler Crvene zvezde prao pare za Šarića?!
Foto: Saša Pavlić, Dado Đilas

46 uhapšenih u policijskoj akciji „Skener“

LISICE ZA ZORANA NJEGUŠA: Fudbaler Crvene zvezde prao pare za Šarića?!

Crna Hronika -
Nebojša Stefanović izjavio je da se bivši prvotimac crveno-belih sumnjiči zbog malverzacija s nekretninama. Objekti na Zlatiboru vredni su dva miliona evra i njihovom prodajom, navodno, prale su se pare za bosa

U okviru policijske akcije „Skener“ juče je uhapšen nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde Zoran Njeguš (43)!

Njemu su lisice stavljene zbog navodnih malverzacija s nekretninama na Zlatiboru, čija se vrednost procenjuje na više od dva miliona evra! Sumnja se da je u pozadini celog biznisa zapravo pranje novca Darka Šarića i njegovih najbližih saradnika.Sumnja se da su privedeni prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u tržnom centru „Vila jezero“ na Zlatiboru, nad stanom u Beogradu, te privrednim društvom „Parket planet“, odnosno da su znali da 2.350.000 evra, kojima su kupljene pomenute nekretnine, potiču od prodaje kokaina i ostalih narkotika.Javna tajna- U centru Zlatibora, u okviru „Vile jezero“, postoji veliki ugostiteljski objekat koji je najpre bio u vlasništvu Šarićevog saradnika Vitomira Bajića. Bajić je pod nerazjašnjenim okolnostima nađen mrtav u zatvoru u Italiji pre pet godina. Posle njegove smrti taj lokal kupuje Njeguš, ali ga ubrzo prodaje lokalnom kontroverznom biznismenu privođenom zbog droge i oružja. U tom objektu godinama unazad dešavalo se svašta, od tuča do potezanja pištolja... Mutni posloviJavna je tajna da su se prilikom tih transakcija i čestih promena vlasnika objekta u stvari prale pare. Inače, Njeguš je nakon što je završio s nekretninom pokojnog šarićevca, od poznatog fudbalskog trenera Milovana Ðorića kupio i ugostiteljski objekat u prvoj zoni na Zlatiboru. Taj objekat je u međuvremenu srušen i on je počeo da gradi novi na čak šest spratova. On je rođen u ovom kraju i živi na Zlatiboru već godinama unazad. Gotovo svakodnevno obilazi gradilište. Čuli smo da je uhapšen, ali, evo, majstori su i dalje na gradilištu - priča za Kurir sagovornik sa Zlatibora.Pored Njeguša, uhapšene su još četiri osobe zbog sumnje da su od 2009. do danas počinile više krivičnih dela pranja novca. Među njima je i žena pokojnog Bajića Dragana Bajić, koja je posle njegove smrti preuzela lokal na Zlatiboru. Slobode su lišeni i Nemanja Obradović, Nebojša Ðokić i Rade Stakić.- Oni su osumnjičeni da su od 2009. izvršili više krivičnih dela pranja novca. Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u tržnom centru „Vila jezero“ na Zlatiboru, stanu u Beogradu i privrednom društvu „Parket planet“ - naveo je ministar policije Nebojša Stefanović.Prljave pareNa pitanje da li je reč o novcu Darka Šarića, Stefanović je odgovorio da je reč o krivičnom delu pranja novca i da je novac uložen u kupovinu nekretnina, dok je načelnik SBPOK rekao da ne može da pruži više informacija jer je postupak u toku, ali da novac u svakom slučaju potiče od krijumčarenja narkotika.Pored Zvezde, Njeguš je igrao još za Atletiko Madrid i Sevilju, a sedam puta za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Trenirao je za Slobodu, Javor, Spartak, Borac i Novi Pazar. Kasnije se povukao iz sporta i posvetio ugostiteljstvu.

IZA REŠETAKA Akcija u nekoliko gradova UHAPŠENI I SUDIJA, POLICAJCI, SLUŽBENICI PENZIONOG FONDAMeđu uhapšenima su i 15 pripadnika beogradske saobraćajne policije, jedan sudija za prekršaje u Guči, zatim službenica Fonda PIO, koja se sumnjiči da je upisala fiktivni staž za više osoba.Uhapšen je i bivši predsednik opštine Mali Iđoš i još jedna osoba u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalna ulaganja APV. Zatim i policajac iz PU Sremska Mitrovica, koji je od 2014. obaveštavao osobe koje se bave nedozvoljenom trgovinom duvana da će kod njih biti izvršeni pretresi. Priveden je i bivši predsednik Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke i usluga, kao i tri člana te komisije.Miodrag Plazinić, sudija Prekršajnog suda u Čačku, odeljenja u Guči, uhapšen je zbog prikrivanja 27 predmeta, za koje je dozvolio da zastare. Reč je o izvršnim presudama iz oblasti saobraćaja iz 2012. i 2013, za koje su propisane visoke novčane kazne ili mere oduzimanja vozačke dozvole. U Čačku se već godinama unazad govorilo o sudiji koji nosi nadimak „300 evra“, upravo zbog tarife za koju završava zastarevanje predmeta. Procene su da je budžet RS oštećen za 928 miliona dinara. Visoki savet sudstva RS je na sednici održanoj početkom ove godine Plaziniću izrekao meru udaljenja s posla, na koju je on imao pravo žalbe. Hapšenja je bilo i u Lazarevcu, Kragujevcu, Somboru, Novom Sadu, Požarevcu i Pančevu.

ReagovanjaPerica OgnjenovićVERUJEM DA JE TO GLUPOSTHoću da verujem da je to neka glupost. Znate kako kažu, niko nije kriv dok se ne dokaže. Znam čoveka kao pristojnog i normalnog. Nadam se da će se sve to raščistiti. Zaradio je dovoljno novca igrajući fudbal, pa ne vidim razlog da se sad bavi nekim malverzacijama.Petar PuačaUVEK JE BIO POŠTENZoran je uvek bio pošten momak, takvog ga znam i pamtim iz Crvene zvezde. Mislim da je posredi nekakva greška i da će istina vrlo brzo izaći na videlo. Iza njega je impresivna fudbalska karijera u Zvezdi i inostranstvu - poručio je Petar Puača, koji živi u Novom Sadu, gde drži školu fudbala za klince.Miodrag PantelićNJEGUŠ JE MOMAK I POZorana odlično poznajem jer smo bili cimeri i prijatelji dok smo igrali u Crvenoj zvezdi. On je momak i po! Častan čovek, i verujem da će vrlo brzo dokazati svoju nevinost. Zaradio je novac pošteno u inostranstvo i uložio ga na Zlatiboru. Želja mu je bila da bude uspešan trener. Stvarno sam zatečen njegovim hapšenjem jer sam siguran da nije imao šta da radi mimo zakona - poručio je Miodrag Pantelić.

Milovan Ðorić za KurirNJEGUŠEVO HAPŠENJE NEMA VEZE SA MNOMIako se u prvi mah posumnjalo da je Zoran Njeguš uhapšen zbog nepravilnosti prilikom kupovine nekretnina od Milovana Ðorića, bivši selektor Jugoslavije tvrdi da je u pitanju dezinformacija i objašnjava o čemu je zapravo reč.- Netačna je informacija da Njeguševo hapšenje ima bilo kakve veze s lokalom koji sam mu ja prodao, već je u pitanju drugi objekat i s tim nemam ništa. U suprotnom, valjda bi i mene neko od državnih organa zvao da me pita nešto na tu temu, a osim od vas novinara, nisam dobio nikakav poziv - kaže Ðorić i dodaje:- Koliko znam, ovde je reč o jednom drugom objektu, takođe na Zlatiboru, koji se zvao „Sanset“, a koji je Njeguš prodao pre sigurno šest-sedam godina. Zorana znam kao veoma poštenog čoveka i zaista ne mogu da poverujem da je uradio bilo šta nezakonito, pa sam siguran da će se to vrlo brzo i utvrditi.(K. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track