OBAVEŠTEN TRIBUNAL: Potvrda o smrti Gorana Hadžića stigla u Hag
Foto: Fonet

Neće biti žalbe zbog okončanja postupka

OBAVEŠTEN TRIBUNAL: Potvrda o smrti Gorana Hadžića stigla u Hag

Crna Hronika -

HAG- Haški tribunal saopštio je danas da je odbrana bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine i haškog optuženika Gorana Hadžća dostavila potvrdu o njegovoj smrti.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, priprema se prevod potvrde koja će biti uključena u dokumentaciju Tribunala.

Haško tužilaštvo je u četvrtak saopštilo da je dobilo kredibilne izveštaje da je Hadžić preminuo 12. jula i da, s obzirom na te okolnosti, ne namerava da podnosi žalbu na odluku Suda o formalnom okončanju postupka protiv Hadžića od 17. juna ove godine.

Haški tribunal je 4. juna 2004. godine protiv Hadžića podigao optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, zbog proterivanja i ubijanje Hrvata i lica ne-srpske nacionalnosti na teritoriji pod kontrolom RSK od 1991. do 1993. Brzo posle toga, on je nestao iz svog stana u Novom Sadu.

Uhapšen je 20. jula 2011. godine kao poslednji haški optuženik u bekstvu.Suđenje Hadžiću, koje je počelo u oktobru 2012, praktično je bilo u prekidu od oktobra 2014, kada je utvrđeno da boluje od tumora na mozgu koji je nemoguće operisati.Hadžić je u aprilu 2015. godine pušten na privremenu slobodu radi lečenja.

Početkom aprila 2016. većina u Raspravnom veću zaključila je da on nije sposoban za suđenje i obustavila postupak na neodređeno vreme.Klinički centar Vojvodine (KCV) u Novom Sadu potvrdio je Tanjugu 12. jula vest o Hadžićevoj smrti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track