IZA ZATVORENIH VRATA: Generalu Perišiću nastavljeno suđenje za špijunažu
Foto: Marina Lopičić

Bez prisustva javnosti

IZA ZATVORENIH VRATA: Generalu Perišiću nastavljeno suđenje za špijunažu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu, ali bez prisustva javnosti.

Sud je isključio javnost na početku suđenja prošle godine u novembru radi čuvanja tajnosti određenih vojnih podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Sledeće suđenje je zakazano za 20. april.Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost.Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track