MISTERIOZNA ŽENA SA 100 LICA: Šta je majka Luke Bojovića otkrila o porodici pre nego što je uhapšena
Foto: Printscreen, Printscreen YT

Nepoznati detAlji o anđelki bojOvić

MISTERIOZNA ŽENA SA 100 LICA: Šta je majka Luke Bojovića otkrila o porodici pre nego što je uhapšena

Crna Hronika -

Slikarka Anđelka Bojović (66), majka Luke Bojovića uhapšena u Nikšiću zbog sumnje da je pripremala ubistvo, u javnosti je dugo važila za umetničku dušu. Žena osumnjičena da je planirala brutalnu osvetničku likvidaciju bila je, profesorka na Fakultetu likovnih umetnosti, a u jednom mandatu čak i dekan FLU.

Izdavala se kao žena vrlo privržena porodici - dvojici sinova - Luki, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Španiji, ubijenom Nikoli i najmlađoj ćerki Mariji, piše Blic.

Svoj imidž uvažene slikarke Anđelka Bojović učvrstila je i dajući intervjue za srpske medije. U jednom od njih, objavljenom u novembru 2011. godine u "Blic ženi" govorila je o proslavi 75. rođendana FLU, o svojih 35. godina profesorskog staža. Porodicu je pomenula na kraju intervjua, izjavivši da slobodno vreme posvećuje najbližima, ćerki Mariji, sinovima Luki i Nikoli i njihovim porodicama.

foto: Nemanja Pančić, Profimedia

Već u to vreme za njenim najstarijim sinom Lukom Bojovićem je već uveliko bila raspisana poternica Interpola po zahtevu srpskog pravosuđa. Njegovo ime svakodnevno je bilo na stranicama crne hronike zbog čuvanja odbeglih pripadnika zemunskog klana, ali i zbog optužbi da je organizovao atentate na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Tri meseca nakon što je objavljen intervju Anđelke Bojović, Luka Bojović je uhapšen u Španiji i zatim osuđen na 18 godina zatvora. Naredne godine ubijen je njen mlađi sin Nikola, a sledeće je umro suprug Vuk Bojović, dugogodišnji direktor beogradskog zoo-vrta.

- Posebna radost su mi unuci, njih petoro, Vuk, Tina, Gala, Tara, Jovana. Njima sam sada potrebna i zanimljiva. Oni su samo jednom ovoliki i ne želim da propustim njihovo odrastanje - rekla je Anđelka tog novembra 2011. godine o svojoj porodici.

Ona je u vreme ovog intervjua bila slikarka, ali i majka tada najtraženijeg srpskog begunca. Otuda možda i njena potreba da u časopisu objavi samo porodične slike iz vremena kada su njena deca bila mala, još đaci osnovne škole.

Svoju ljubav prema slikarstvu tada je opisivala sa puno nadahnuća. Intervju je dala u stanu, u kome je jednu sobu pretvorila u kutak za, kako je sama rekla - "stvaranje i maštanje".

- Ja sam iz one generacije zanesenjaka. Meni je i sama zgrada fakulteta posebno mirisala. Uđem tamo i očarana gledam one odlivke gipsane Afrodite antičke i sve mi to nekako posebno miriše. A taj miris zapravo je memla, ali kada na to gledaš sa idealima i zaljubljenošću kao što sam ja, onda memla mirisna postaje, govorila je Anđelka za "Blic ženu".

Pričala je o tome kako se u slikarstvo zaljubila kao dete, kako je diplomirala i magistrirala.

foto: Aleksandar Jovanović, Privatna Arhiva

Žena uhapšena zbog planiranja ubistva nadahnuto je pre šest godina govorila o mladosti, životu i energiji, ali i o svom uticaju u beogradskim umetničkim krugovima.

- Fakultet je specifičan. Svakom studentu pristupa se posebno. Ali lepo mi je s tim mladim ljudima koji tek ulaze u život, puni želja i energije što prenose i na mene. I kada završe fakultet, kontakt se ne prekida, konsultuju me kada se pojavi neka stvaralačka dilema, pitaju me da im otvorim izložbu - pričala je Bojović.

I ćerka Marija je pored nje postala umetnik. Njena majka je govorila kako njih dve često pričaju o stvaranju.

Od novembra 2011. kada je dala intervju, Anđelka Bojović je negde usput očigledno zaboravila na umetnost i stvaranje lepote.

Uhapšena je sinoć u Nikšiću sa sinovcem svog bivšeg supruga Vuka zbog sumnje da je pripremala ubistvo Ratka Koljenšića, optuženog da je pomagao u ubistvu njenog sina Nikole.

foto: Nebojša Mandić, Nemanja Pančić

Njima se na teret stavlja da su počinili krivično delo - dogovor za izvršenje krivičnog dela pripremanje ubistva Koljenšića. Kako su preneli crnogorski mediji, u blizini Koljenšićeve kuće u naselju Kličevo primećen je automobil „panda“ beogradskih tablica u kojem su bile dve osobe.

Istražitelji veruju da su majka i sinovac pripremali ubistvo Koljenšića, koji je u decembru prošle godine izašao iz pritvora i od tada je bio pod stalnim policijskim nadzorom zbog informacije iz bezbednosnih službi da mu preti opasnost.

Ratko Koljenšić je bio u pritvoru sa Slobodanom Šaranovićem od kraja jula 2013. godine zbog sumnje da je organizovao ubistva Nikole Bojovića u Beogradu 29. aprila te godine i Miloša Vidakovića.

Hapšenjem Anđelke i Matije Bojovića istražitelji očekuju da će doći do nalogodavca i ubica Šaranovića.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track