PAO PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA: Novljaninu 2 godine robije, ali u istrazi još postoji JEDNA MISTERIJA
Foto: Dragana Udovičić

Ostalo nejasno ko je bio meta Nemanje Zurovca

PAO PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA: Novljaninu 2 godine robije, ali u istrazi još postoji JEDNA MISTERIJA

Crna Hronika -

Nemanja Zurovac (21), Novljanin blizak kavačkom klanu, osuđen je pravosnažno na dve godine zatvora pošto je Apelacioni sud odbio olakšavajuće okolnosti u slučaju nelegalnog nošenja pištolja. Zurovac je najverovatnije planirao likvidaciju u Beogradu, ali istraga nikada nije pokazala ko je bio njegova meta.

foto: Dado Đilas

Presudom objavljenom početkom meseca, Zurovcu je kazna povećana sa godinu i po na dve godine zatvora.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se, između ostalog, da je Viši sud pogrešno dao značaj olakšavajućim okolnostima u slučaju Zurovca, konkretno činjenici da je priznao delo.

Priznanje nije olakšavajuća okolnost

"Priznanje okrivljenog ne može se tretirati kao naročito olakšavajuća okolnost u situaciji kada je zaustavljen radi legitimisanja, kojom prilikom je i pokušao da pobegne iz vozila sa oružjem, pri čemu je sustignut od strane policijskih službenika i kod njega je pronađeno oružje koje je neovlašćeno nosio", navodi se u obrazloženju presude.

foto: Nebojša Mandić

Sud, međutim, prihvata ostale olakšavajuće okolnosti, poput toga da Zurovac ranije nije osuđivan, da je u vreme izvršenja dela bio mlađi punoletnik i njegovu ličnost (ma šta to značilo). Apelacioni sud je u ostalom ostao pri presudi Višeg suda, pa će nakon što odsluži dve godine zatvora, Zurovac biti proteran iz Srbije. Njemu će, nakon toga, biti izrečena zabrana ulaska u našu zemlju na pet godina.

Presuda po prvi put daje jasan uvid u ono što se dogodilo 23. aprila 2017. godine, kada je Zurovac uhapšen u Rakovici. Kako se navodi u obrazloženju, Zurovac je zaustavljen u kontroli policije, dok se nalazio na suvozačkom mestu automobila kojim je upravljao Strahinja Knežević (30).

foto: Dado Đilas

Spremana likvidacija?

Kod Novljanina je u akciji policije nađen pištolj sa prigušivačem sa uklonjenim fabričkim brojem i dva okvira za municiju.

Zurovac se po zaustavljanju vozila dao u beg, a kesu sa pištoljem i mecima je bacio na krov kola.

Koja je veza sa Roganovićima?

Simptomatično je i to što su samo dva dana kasnije u Beogradu uhapšen Zurovčevi sugrađani - Vladimir Roganović (31) i njegovi prijatelji Igor Bošnjak i Luka Medić, zbog falsifikovanih dokumenata. Roganović je, inače, istaknuti pripadnik kavačkog klana, a njegov brat Duška raznesen je u bombaškom napadu u Herceg Novom samo dan ranije.

foto: Privatna Arhiva

Roganović je ubrzo - u rekordno kratkom postupku, ispod žita - osuđen na kaznu zatvora, a potom je izručen u Crnu Goru jer se plašio likvidacije u Srbiji.

(Kurir.rs/Blic/Mihailo Jovićević/Foto: Ilustracija/Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track