Najnovije vesti

slučaj ćuruvija

PRESUĐENO ĆURUVIJINIM UBICAMA! Po 30 godina robije za Markovića i Radonjića, a po 20 godina Romiću i Kuraku! (KURIR TV)

Crna Hronika

Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije većinom glasova veća proglašeni krivim!

Danas je u Specijalnom sudu izrečena prvostepena presuda optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji su većinom glasova sudskog veća proglašeni krivim!

foto: Dragan Kadić, Kurir Arhiva, EPA

To je na početku čitanja presude saopštila sudija Snežana Jovanović.

1 / 10 Foto: Vladimir Šporčić

Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina robije, Kurak i Romić na 20 godina.

Sudija Snežana Jovanović u obrazloženju presude rekla je da je Slavka Ćuruviju ubila nepoznata osoba, a ne Kurak, kako se navodilo u optužnici. Ona je navela da je na osnovu dokaza utvrđeno da Romić i Kurak nisu bili jedan pored drugog u trenutku ubistva, a da nije reč o njima, potvrdila je i oštećena Branka Prpa u svom iskazu pred sudom.

Detalji presude

Iz presude Specijalnog suda proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili "teren".

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Iz toga proizlazi da sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Kurak pucao.

Međutim kao saizvršioci koji su pripremali za ubistvo, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je zbog podstrekavanja na ubistvo.

Romiću i Radonjući u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1.

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Jutros je u Specijalni sud je doveden nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković iz zatvora Zabela, i to u pratnji žandarmerije, a stigli su i bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik DB-a Ratko Romić. U sudu nije Miroslav Kurak, koji nije dostupan pravosudnim organima jer je u bekstvu.

U Specijani sud došao je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina „Evropljanin“, lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

1 / 7 Foto: Vladimir Šporčić

(Kurir.rs/J.S./Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...