ISKUSNI PILOT VLADIMIR BULAT NASTRADAO KOD ZRENJANINA: Maloletni sin na vestima saznao da mu je otac poginuo! Bivša supruga: Zar dete da mi ovako sazna da je ostalo bez oca?!
Foto: Privatna Arhiva

TRAGEDIJA

ISKUSNI PILOT VLADIMIR BULAT NASTRADAO KOD ZRENJANINA: Maloletni sin na vestima saznao da mu je otac poginuo! Bivša supruga: Zar dete da mi ovako sazna da je ostalo bez oca?!

Crna Hronika -

Vladimir Bulat (47) na mestu ostao mrtav kad se njegov avion survao s neba i zakucao u zemlju kod aerodroma Ečka. Porodica vest saznala iz medija.

Pilot Vladimir Bulat (47) iz Beograda, predsednik aero-kluba Falkons i jedan od najiskusnijih akrobatskih pilota u Srbiji, poginuo je u četvrtak ujutru nedaleko od aerodroma Ečka kod Zrenjanina, kada je njegov avion „zlin 526F“ pao na zemlju ubrzo nakon poletanja.

Kako Kurir saznaje, okolnosti stravične nesreće i dalje nisu u potpunosti poznate, a pretpostavlja se da je uzrok pada letelice kvar na motoru.

- Nedugo nakon poletanja letelica se iznenada survala sa neba i pala na njivu u blizini aerodroma, ka selu Lukićevo. Udar o tlo bio je toliko jak da se avion zabio dva metra u zemlju i gotovo u potpunosti raspao. Očevici su odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć, koja je, nažalost, mogla samo da konstatuje smrt pilota. Ubrzo je na mesto nesreće dovezena i teška mehanizacija, koja je satima iskopavala ostatke aviona koji se zario u zemlju - kaže izvor.

foto: S.U.

Dečak u šoku

Na mesto nesreće odmah je došla i Vladimirova bivša supruga, sa kojom ima maloletnog sina. Žena je bila vidno potresena i sve vreme je plakala.

- Rekla je da je njen sin na vestima na mobilnom telefonu video sliku svog oca i da je tako saznao da je poginuo. Ona je kroz suze ponavljala: „Zar dete da mi ovako sazna da je ostalo bez oca? Nisam stigla ni da ga pripremim“ - prepričao je očevidac potresnu scenu.

Lovac Kosta Magda iz Ečke među prvima je došao na mesto pada aviona.

- Naše lovačko udruženje ima u ovom delu fazaneriju, pa sam se često sretao s Vladimirom i družio na aerodromu. Ne znam pod kojim okolnostima je došlo do pada aviona. Čim sam čuo šta se desilo, došao sam do aerodroma, ali su svi u to vreme bili na mestu pada. Vladimir je bio izuzetan pilot, ne znam kako je ovo moglo da se dogodi. Izvodio je neverovatne akrobacije na nebu - rekao je Magda.

foto: Printscreen Pink.rs

Svedoci

Nedaleko od mesta pada sreli smo Marina Gilezana, poljoprivrednika iz Ečke.

- Kolegi sam na njivi pomagao oko pasulja. On, ja i još nekoliko ljudi videli smo i čuli avion. Zvuk motora odjednom je nestao. Iza toga se začuo tup udarac, kao kad nešto padne na zemlju. Nakon nekog vremena seo sam na motor i uputio se da vidim šta se desilo. Zaustavila me je policija, koja nije dozvoljavala prilaz mestu pada. Uviđaj je bio u toku. Posle sam saznao ko je pilotirao avionom - ispričao je Gilezan.

Inače, „Zlin Z-526“ je čehoslovački jednomotorni, dvosedni, jednokrilni niskokrilac, metalne konstrukcije, koji se koristio za obuku pilota, ali i akrobatsko letenje. Pokazao se kao pouzdan avion.

Centar za istraživanje nesreća

PILOT IZGUBIO KONTROLU

Uviđaju su prisustvovali i inspektori Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, što je medijima potvrdio i direktor Nebojša Petrović:

- Prilikom izvođenja akrobacija pilot je očigledno izgubio kontrolu tokom leta iznad aerodroma i došlo je do pada letelice.

Fotografije na Fejsbuku

BIO BLIZAK S VODITELJKOM

foto: Printscreeen Facebook

Stradali Vladimir na svom Fejsbuk profilu ima i nekoliko fotografija na kojima pozira sa voditeljkom Aleksandrom Ivanović. Sudeći po komentarima njihovih pratilaca, Vladimir i Aleksandra su bili veoma bliski. Voditeljka takođe na svom profilu ima i više fotografija na kojima pozira pored raznih letelica, najviše eksponata iz Muzeja vazduhoplovstva. Reporteri Kurira pozvali su Aleksandru, ali se ona nije javljala na broj poznat redakciji.

Akrobatska tačka

OTVORIO KONCERT AJRON MEJDENA

Stradali Bulat javnosti je postao poznat pre pet godina, kada je izvodio akrobatsku tačku uoči koncerta britanskog hevi-metal benda Ajron mejden, koji je održan na Kalemegdanu. Bulatov performans trajao je nekoliko minuta, a akrobaciju je izvodio u istom tipu avionu u kome je poginuo. Za ovu priliku donji deo aviona je posebno oslikan likom popularne maskote benda, Edijem, sa omota za album „Aces High“ i istoimenom pesmom koja govori o vazdušnoj bici za Britaniju u Drugom svetskom ratu.

Kurir.rs/Saša Urošev/Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track