PINK PANTER PRIZNAO KRAĐU U DUŽDEVOJ PALATI:Za krađu dragulja dobio dve godine!
Foto: Jutarnji list

pljačka

PINK PANTER PRIZNAO KRAĐU U DUŽDEVOJ PALATI:Za krađu dragulja dobio dve godine!

Crna Hronika -

Hrvat Zvonko Grgić, koji je zajedno sa dvojicom Srba ukrao minđuše i ogrlicu vredne preko tri miliona dolara, sklopio je sporazum s tužilaštvom

Član srpsko-hrvatske bande Pink Panteri, Hrvat Zvonko Grgić (44), koji je optužen da je učestvovao u krađi nakita iz Duždeve palate u Veneciji, osuđen je sporazumom o priznanju krivice na dve godine i tri meseca zatvora, a isti slučaj mogao bi da bude i sa ostalim učesnicima u pljački, pošto su i za njih predloženi sporazumi o priznanju krivice.

Za Srbina Dragana Mladenovića (55), koji je takođe učestvovao u pljački i koji se nalazi u bekstvu pošto je uspeo da pobegne policajcima prilikom hapšenja, tužilaštvo je predložilo kaznu od tri godine zatvora.

- Spektakularna krađa dogodila se u januaru 2018, kad su Srbi i Hrvati za samo pet minuta ukrali dijamante i nakit iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el Tanija. Iz kolekcije neprocenjive vrednosti, koja je izložena pod nazivom "Blaga mogula i maharadža", ukraden je par dijamantskih minđuša i broš od platine i rubina. Vrednost ovih komada procenjena je na preko tri miliona dolara, a interesantno je da lopovi nisu odneli desetostruko vredniju ogrlicu, koja je takođe bila eksponat - podsećaju italijanski mediji.

ukradene vrednosti
ukradene vrednostifoto: Jutarnji list

Istražitelji su, da podsetimo, sumnjali da se nakit koji nikad nije pronađen zapravo nalazi kod Srbina Dragana Mladenovića.

- Mladenović je još uvek u bekstvu. Veruje se da se kriju u Srbiji, ali kako između Srbije i Italije ne postoji sporazum o izručenju, sve i da budu uhapšeni, ne bi mogao biti izručen italijanskim vlastima. Kazna na koju bi on bio osuđen je tri godine zatvora, ukoliko pristane da sklopi sporazum s tužilaštvom - naveli su mediji.

Filmska akcija Obili vitrinu za 31 sekundu Italijanska policija je tokom istrage uspela da rekonstruiše filmsku akciju Pink Pantera, a odnošenju dragulja iz Duždeve palate prethodile su dve neuspele pljačke. Srbi i Hrvati su 3. januara prošle godine konačno uspeli da ostvare svoju nameru. - Kamere su snimile pljačkaša, obučenog u svetlu odeću i s kačketom, kako nonšalantno obilazi i razgleda nakit u vitrinama. Potom se vidi kako svi posetioci napuštaju izložbeni prostor, osim dvojice lopova. Jedan je uspeo da otvori vitrinu, a trebalo mu je svega 31 sekundu da nakit strpa u džep i napusti objekat - pisali su mediji.

(Kurir.rs/ J.S.-J.I./ Foto:Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track