100 GODINA ZATVORA ZA ČETVORICU TADAŠNJIH PRIPADNIKA DB: Presuda za ubistvo Ćuruvije pred Apelacionim sudom, STIGLE ŽALBE
Foto: Profimedia

žalbe na presudu

100 GODINA ZATVORA ZA ČETVORICU TADAŠNJIH PRIPADNIKA DB: Presuda za ubistvo Ćuruvije pred Apelacionim sudom, STIGLE ŽALBE

Crna Hronika -

U Apelacioni sud u Beogradu stigle su žalbe na prvostepenu presudu kojom su zbog učešća u ubistvu vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica tadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

Predmet je stigao u Apelacioni sud i u skladu sa procedurom prosleđen je Apelacionom tužilaštvu na izjašnjenje, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Nakon izjašnjenja Apelacionog tužilaštva, sud treba da odredi datum održavanja javne sednice za razmatranje žalbi i presude Specijalnog suda od 5. aprila.

Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci koji su pripremali ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Prema presudi Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB službenici su za to pripremili "teren".

Žalbe na ovu presudu su izjavili svi optuženi, osim Kuraka, koji je u besktvu, svi branioci optuženih, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal.

Apelacioni sud presudu može da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Romiću i Radonjuću u izrečenu kaznu, prema presudi, uračunava se vreme koje su proveli u pritvoru od januara 2014. do jula 2017. godine i kućnom pritvoru u kojem se i dalje nalaze uz elektronski nadzor.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Prvostepena presuda koja im je izrečena, nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1.

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili "teren".

Naime, umesto Miroslava Kuraka, koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Ova presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima i Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja