POTVRĐENO MU 15 GODINA ZA UBISTVO PRIJATELJA U MIRJEVU: Monstrum ga na smrt pretukao, pa mu odsekao i ruke i noge
Foto: Privatna arhiva

APELACIONI SUD ODLUČIO

POTVRĐENO MU 15 GODINA ZA UBISTVO PRIJATELJA U MIRJEVU: Monstrum ga na smrt pretukao, pa mu odsekao i ruke i noge

Crna Hronika -

Aplacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Obrena Zirojevića (39) zbog ubistva Draga Mašulovića (61) 2015. godine u beogradskom naselju Mirijevo, kojem je nakon ubistva odsekao obe ruke i noge.

Ovom odlukom Apelacioni sud je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je u junu prošle godine Zirojević osuđen na ovu, maksimalnu kaznu zatvora za krivično delo (obično) ubistvo.

Tužilaštvo je smatralo da je reč o teškom ubistvu, izvršenom na svirep način iz koristoblja, za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, ali se sudovi nisu složili sa tom kvalifikacijom.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda koja je danas objavljena.

Zirojević je osuđen jer je 29. januara 2015. godine u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne i bitno, ubio Mašulovića, kada je on došao u njegov stan.

Zirojević mu je u hodniku stana naneo 15 povreda sa najmanje 14 udaraca zamahnutim "teškim čekićem ili nekim sličnim predmetom u potiljačnom predelu glave i zadnjoj trećini temenog predela obostrano", navodi se u potvrđenoj presudi.

Nakon toga je mrtvom Mašuloviću odsekao obe ruke u predelu ramenih zglobova, obe noge u predelu kukova i obe podkolenice u predelu kolena, te je odsečene butine oštećenog stavio u PVC džak i odneo u prostoriju nedovršenog kupatila na spratu navedenog stana, a trup, ruke i potkolenice oštećenog stavio u PVC kese i odneo ih u automobil ubijenog i odvezao se do ulice u Mirijevu.

Trup i odsečene ekstremitete oštećenog ostavio je u magacinskoj prostoriji u suterenu zgrade, u garažnom delu koji je koristio Mašulović. Tu je parkirao vozilo kojim je došao sa PVC kesama u kojima je nosio delove tela ubijenog, piše u presudi.

Unakažžen leš pronašli su stanari zgrade i odmah pozvali policiju.

Apelacioni sud je ovom odlukom odbio kao neosnovanu žalbu tužilaštva koje je tvrdilo da je reč o teškom ubistvu.

Potvrdio je zaključak prvostepenog suda da nisu dokazani navodi optužžnice u vezi sa svirepošću ubistva, da je Mašulović nakon prvog udarca blago izgubio svest i ravnotežu usled čega je pao i bespomoćno ležao na podu, dok je Zirojević nastavio da mu zadaje udarce u potiljacno-temenom delu glave, te da je Mašulović trpeo bol "veoma jakog intenziteta, doživljavao jak primarni strah zbog neposredne vitalne ugrožženosti u trajanju od 10 sekundi do nekoliko desetina sekundi sve do momenta gubitka svesti".

Apelacioni sud ukazuje da iz nalaza i mišljenja Komisije veštaka Medicinskog fakulteta Instituta za sudsku medicinu proizlazi da se, iako je malo verovatno, ne možže isključiti mogućnost da je do gubitka svesti kod oštećenog moglo doći nakon prvog udarca od strane okrivljenog.

Međutim, prvostepeni sud je pravilno prema stavu Apelacionog, procenio da treba presuditi u korist okrivljenog, ako postoji sumnja u pogledu činjenica od kojih zavisi vođenje krivičnog postupka, rukovodeći se načelom "in dubio pro reo".

Po oceni Apelacionog suda, takođe su neosnovani žžalbeni navodi tužilaštva da je Zirojević izvršio teško ubistvo u smislu da je Mašulovića lišio žživota iz koristoljublja, jer smatra da nisu dokazani navodi optužnice da je Zirojević ubistvom hteo da neosnovano zadrži iznos od 21.000 evra, koji je pripadao Mašuloviću.

U pogledu odluke o kazni, Apelacioni sud smatra da je pravilno prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio činjenicu da ranije nije osuđivan, kao i da je u momentu izvršenja dela usled stanja povišenog emocionalnog uzbuđenja bio u stanju smanjene uračunljivosti do stepena bitnog, ali ne bitno.

Od otežžavajucih okolnosti imao je u vidu činjenicu da su Zirojević i Mašulović bili u prijateljskim odnosima, da između njih nije bilo sukoba, ali i činjenicu da mu je nakon ubistva odsekao obe ruke, obe noge, i obe potkolenice, kao i da je nakon ubistva odlazio kod porodice oštećenog, čime je pokazao bezosećajnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track