Najnovije vesti

SIN JEDINAC NASTRADALOG PILOTA ZA TRAGEDIJU SAZNAO NA INTERNETU: Tata nije trebalo da radi u petak, poginuo je na slobodan dan
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

zla sudbina

SIN JEDINAC NASTRADALOG PILOTA ZA TRAGEDIJU SAZNAO NA INTERNETU: Tata nije trebalo da radi u petak, poginuo je na slobodan dan

Crna Hronika

Sin jedinac majora Dejana Krsnika, koji je nastradao u padu vojnog aviona zajedno s kapetanom Zvonkom Vasiljevićem, rekao prijateljici da je za nesreću čuo na vestima

Pročitao sam na internetu, na vestima, da je pao avio. Kad je stigla informacija da je reč o vojnom avionu MIG 21, znao sam da je tata u njemu, ali sam se nadao da se katapultirao i da je preživeo.

Ovo je, kako Kurir saznaje, svojoj prijateljici ispričao sin majora Dejana Krsnika (49), koji je u petak ujutru poginuo u padu vojnog aviona u selu Brasina kod Malog Zvornika, zajedno s kolegom Zvonkom Vasiljevićem (43), kapetanom prve klase. Podsetimo, tragedija se desila oko 9.15 sati, a Krsnik i Vasiljević poleteli su sa aerodroma u Batajnici kako bi izvršili redovni letački zadatak.

foto: Zvornik Danas

Prima saučešće

Sin jedinac majora Krsnika juče je s majkom primao saučešće u stanu u Zemunu. Njegova prijateljica kaže da joj je ispričao šta se dešavalo kobnog dana.

- Rekao mi je da je Dejan u petak trebalo da bude slobodan, ali su ga zvali s posla i molili ga da dođe na aerodrom kako bi leteo s Vasiljevićem. Dejan je pristao da i na slobodan dan radi - kaže prijateljica.

Prema njenim rečima, Dejanov sin se do poslednjeg trenutka nadao da mu je otac preživeo nesreću.

 - U početku niko nije znao šta se dešava. Dejanovog sina su zvali prijatelji, rodbina, kolege, raspitivali se kako je. Posle nekoliko sati su mu javili da je poginuo, a on je morao da to saopšti majci. Rekao mi je da mu se ceo svet srušio, da je u tom trenutku ispustio slušalicu koju je držao - priča sagovornica i nastavlja:

- Pitala sam ga da li zna šta je uzrok tragedije, rekao mi je da ne zna, da im još ništa nisu saopštili, te da će istraga utvrditi šta se dogodilo.

Krsnikovi prijatelji i kolege kažu da je bio veliki profesionalac i da je prošao sva ratišta.

- Major je uskoro trebalo da ode u penziju, ovo mu je bio među poslednjim zadacima u vojsci. Planirao je da, kad se penzioniše, nastavi da radi kao instruktor letenja u pilotskoj akademiji u Vršcu, koju pohađa i njegov sin. Prošao je sva ratišta, a učestvovao je i u odbrani zemlje 1999 - kaže prijatelj.

foto: Zvornik Danas

Bili ponos

Lepe reči za njega imaju i komšije iz Zemuna, navodeći da je bio veliki gospodin.

- To je divna i staložena porodica, sada je ostala bez stuba. Dejanovi sin i žena treba da budu ponosni - rekao je komšija.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić i kolege iz jedinice obišli su porodice poginulih.

- Ratno vazduhoplovstvo izgubilo je dvojicu vrhunskih, iskusnih pilota, dobre ljude, omiljene u kolektivu. Sve zadatke izvršavali su odgovorno, odani svojoj oficirskoj profesiji i svom narodu. Bili su deo našeg ponosa - navodi se u saopštenju ministarstva.

Zla igra sudbine

Povređeni civil je pilotov teča

Dan posle nezapamćene tragedije u selima Brasina i Donja Borina vladaju tuga i neverica. Meštani se u suzama pitaju da li je moguće da kapetan Zvonko Vasiljević, koji je rodom iz Donje Borine, pogine maltene na kućnom pragu.

- Na mestu pada i danas su vojska i policija. Sudbina je htela da poginu u rodnom kraju - pričaju meštani.

O tome da je zla sudbina umešala prste govori i to što je Vitomir Tanasković, meštanin Brasine koji je zadobio opekotine kada se "mig" survao, teča pilotu Vasiljeviću.

- Pao je baš pored kuće rođaka Tanaskovića. Koliko znam, Vasiljevićev otac i žena povređenog prvi su rođaci - kaže meštanin.

Vitomirova supruga Milica rekla je juče za Kurir da nije uspela da poseti povređenog muža u bolnici.

- Koliko znamo, on je dobro. Avion nije pao u dvorište, nego u njivu blizu nas, a muž se zadesio ispred kuće - rekla je Milica.

Povređeni Vitomir smešten je u lozničku bolnicu, na intenzivnoj nezi je i ima opekotine glave, grudi i ruku.

Tuga

Umesto veselja, sahrana

Porodica Zvonka Vasiljevića spremala se za veridbu njegovog rođenog brata.

- Brat mu je nedavno došao iz Rusije kako bi napravio slavlje. Sada umesto proslave, čeka ih sahrana - kaže sagovornik i dodaje da je Zvonko rekreativno igrao fudbal i da je bio strastveni navijač Partizana.

General Bilbija

Došlo je do nesporazuma

Penzionisani general Branko Bilbija objasnio je gostujući na Kurir televiziji da na MIG-u 21, koji je dvosed, ne može da se katapultira samo jedan pilot.

- Došlo je do nesporazuma kada je u pitanju prenos informacija o katapultiranju. Bitno je samo koji pilot donosi odluku o tome. Obojica se katapultiraju - istakao je general i dodao da postoji mogućnost i da se odradi takva intervencija da se jednom pilotu sedište katapultira, a drugom ne.

- Međutim, šanse za to su slabe, budući da bi u takvoj situaciji moralo namerno da se sprovede katapultiranje jednog, što u ovom događaju nije bio slučaj - rekao je Bilbija.

Kurir.rs - B. Travica - T. Ilić; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije, Zvornik Danas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...