simboličan dan za izricanje presude

ISTORIJSKA PRESUDA U NIŠU, MALČANSKOM BERBERINU DOŽIVOTNA: Jovanović nije prisustvovao izricanju! NAJTEŽA KAZNA PRVI PUT U SRBIJI

Crna Hronika -

NIŠ - Ninoslav Jovanović, poznat kao Malčanski berberin, osuđen je danas na doživotnu robiju zbog toga što je 20. decembra prošle godine u naselju Brzi Brod oteo 12-godišnju devojčicu.

Jovanović je osuđen danas, baš na dan kada je prošle godine uhvaćen na lokalnom groblju u svom rodnom selu Malča.

Ovo je najteža kazna u našem pravosuđu, a ovo je prvi put da sud u Srbiji izrekao kaznu doživotnog zatvora, od kada je ova sankcija uvedena u naš pravni sistem i počela da se primenjuje od 1. decembra 2019. godine.

Kako Kurir saznaje, Jovanović je dobio 11 godina za otmicu i kaznu doživotnog zatvora za silovanje. Sudija Višeg suda Tamara Savić obrazložila je izreku presude rekavši da je bio uračunljiv.

On nije prisustvovao objavi presude, odnosno nije bio privođen iz pritvora u kome boravi tačno godinu dana, od hapšenja 5. januara prošle godine. U sudnici su presudu pored brojnih novnarskih ekipa ispratili roditelji Jovanovićeve žrtve. Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana ima pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Nišu.

Dolazak roditelja otete devojčice danas u sud
Dolazak roditelja otete devojčice danas u sudfoto: Kurir/M.S.

Sud je Jovanoviću danas takođe produžio pritvor. Iako je ceo krivični postupak, uključujući suđenje, bio zatvoren za javnost zbog zaštite interesa maloletne žrtve, presuda je javno objavljena.

Jovanović je višestruki povratnik, koji je više od 20 godina proveo u zatvorima, a sada se nalazi u pritvoru. Podsetimo, on je devojčicu oteo 20. decembra 2019. godine nakon čega je ona pronađena, a on je uhapšen sedam dana kasnije.

Sudija Višeg suda u Nišu, Tamara Savić obrazložila je da su na glavnom pretresu uvažene obe strane i da su svi dokazi sagledani. Jovanović je tokom procesa uporno pokušavao da odloži izricanje kazne zato što je hteo da dokaže da je u trenutku otmice devojčice (12) bio neuračunljiv i da je navodno imao "pomućenu" svest, a što bi dovelo do njegovog bolničkog lečenja, a ne boravku iza rešetaka.

Roditelji zadovoljni doživotnim zatvorom za Jovanovića

Roditelji žrtve Ninoslava Jovanovića zadovoljni su presudom kojom je Jovanović osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Otac je posebno zahvalio Igoru Juriću jer smatra da je on zaslužan za kaznu koju je Jovanović danas dobio.

"Da Jurića nije bilo Jovanović ne bi dobio doživotni zatvor. Ovo sam očekivao, imao sam poverenja u sud, a mislim da je ovaj iščekivala i cela Srbija", rekao je otac devojčice nakon izricanja presude u Višem sudu u Nišu, javio je Tanjug.

Iako zadovoljna najtežom mogućnom kaznom, majka smatra da je ona minimalna za sve ono što je njena ćerka doživela i sa čime će se boriti do kraja života. "On je kažnjen za ono što je učinio, a to što nije došao danas je kukavički čin. To je njegova odluka koja dokazuje da on nije čovek, jer nije bio tu da čuje svoju kaznu za ono što je uradio mojoj ćerki, rekla je majka.

Punomoćnica oštećene devojčice Tamara Antić rekla je da je kazna doživotnog zatvora bila jedina moguća, jer samo ona odgovara stepenu krivice i krivičnim delima za koja je Jovanović osuđen. "Nadam se da će ova kazna doneti bar neki mir devojčici i njenoj porodici i da će imati efekat da se ovakva krivična dela neće više dešavati naročito prema deci", rekla je Antićeva novinarima.

On je 20. decembra namamio u kola jadnu devojčicu i devet dana je vodio i maltretirao po knjaževačkim i niškim selima. Ona je oslobođena u Pasjači 29. decembra sticajem okolnosti, a njemu su nestali lekovi za epilepsiju pa je uhvaćen 5. januara na lokalnom groblju u rodnoj Malči.

Jovanović je skrenuo u naselje Brzi brod dok je devojčica oko 7.25 išla prema školi. Prema nekim navodima, on joj je rekao da je električar i da mora da radi nešto oko struje u sportskoj balon sali koja se nalazi u okviru njene osnovne škole.

Potom je odvezao prema selu Malča i onda je zbog nekih okolnosti oštetio automobil. Tada je krenula prava golgota devojčice jer su pešaka krenuli prema knjaževačkim selima pešaka. nađen je njen ranac u blizini sela Malča. Otišli su prema napuštenoj kući gde je živela Jovanovićeva rođaka. Tu su i nađeni pramenovi odsečene kose. Posle devetodnevne muke devojčice, Jovanović se s njom skrivao u zemunicama, napuštenim kućama kojih u ovom kraju ima na stotine.

Nakon osam ili devet dana njemu su nestali lekovi za epilepsiju, tako da se s devojčicom uputio ka svom rodnom kraju. U selu Pasjača, jedan vikendaš je došao sa sinom da otvori ventile za vodu da ne bi popucale cevi. Zatekao je devojčicu i otmičara koji je tog 29. decembra pobegao kroz prozor.

Jovanovićevi roditelji su prijavili njegov nestanak još 27. jula kada im je rečeno da "nema krivičnog dela" tako da nije reagovano. Majka i otac otete devojčice rekli su uoči današnje presude da traže doživotnu robiju za otmičara.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track