VELJIN VOJNIK ZAKLAO NAVIJAČA U VOZU: Belivuk doveo Hrvatina u svoj klan da mu napravi VOJSKU, a evo kako mu je naređivao
Foto: Marina Lopičić, Mondo/Stefan Stojanović, Ana Paunković

RADOVCI

VELJIN VOJNIK ZAKLAO NAVIJAČA U VOZU: Belivuk doveo Hrvatina u svoj klan da mu napravi VOJSKU, a evo kako mu je naređivao

Crna Hronika -

Bojan Hrvatin, bivši vođa navijača FK Rad, koji je uhapšen u subotu zbog povezanosti sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovom frakcijom Principi, odmah po izlasku sa robije u maju prošle godine, kako se sumnja, pridružio se ovoj kriminalnoj organizaciji. Veruje se da ga je u klan ubacio Belivuk, koji je nekada bio navijač Rada i da se sa Hrvatinom poznaje još od tada.

Veze s Banjice

Kako nezvanično saznajemo, Hrvatinu se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Inače, Bojan je u avgustu 2005. ubio Bojana Majića, navijača FK Voždovac, na železničkoj stanici u Rakovici. Za ovaj zločin on je iza rešetaka proveo skoro 14 godina, a na slobodi je od maja 2020.

- Hrvatin je nekada kao vođa Rada bio veoma jak u navijački krugovima, ali je 2006. završio u zatvoru. Nakon ubistva Aleksandra Stankovića u oktobru 2016. Belivuk preuzima palicu nad Partizanovim navijačima i postaje veoma uticajan i navodno već tada vrbuje Hrvatina - kaže naš sagovornik i nastavlja:

- Sumnja se da otad kreće njihova saradnja. Pretpostavlja se da je Bojan dobijao instrukcije od Belivuka preko kriptovanih telefona. On dodaje da neretko navijači Rada i Partizana blisko sarađuju zbog kriminalnih dela.

- Ne treba da čudi kombinacija na relaciji Belivuk-Hrvatin jer je i sam Belivuk pre dolaska na južnu tribinu bio aktivan navijač Rada. Sumnja se da je Bojan nalazio Belivuku podmladak i da je tako jednim delom nastala Veljina vojska. Nalazio mu je ljude za dilovanje droge, za uterivanje dugova, a navodno i za likvidacije - kaže izvor.

Obračun u Atini i na Krfu

Podsetimo, Belivuk i Miljković uhapšeni su 4. februara zbog najmonstruoznijih dela - trgovina drogom, iznuda, otmice, mučenje, ubistva, a radili su kao beogradska ispostava kavačkog klana, na čijem čelu su uhapšeni Slobodan Kašćelan i odbegli Radoje Zvicer.

Da su navijači Rada i Belivukovi Principi povezani, pisala je i crnogorska Pobjeda, koja je istakla da su "kavčani" angažovali navijače Rada da likvidiraju "škaljarce".

- Crnogorski istražitelji došli su do saznanja da iza egzekucije Igora Dedovića, vođe škaljarskog klana, i Stevana Stamatovića u Atini 19. januara 2020, kao i ubistva 23. jula na Krfu Alana Kožara i Damira Hadžića, stoji nekolicina članova navijačke grupe FK Rad - navela je tad Pobjeda i dodala:

- Ovi navijači ne prezaju ni od čega - otimaju, muče, sakate i delove tela sakrivaju na različitim lokacijama. Ova brutalnost prelazi sve granice, a oni šalju poruku da se ničeg ne boje.

Prepolovljena kazna

Svirepo ubistvo Bojana Majića, člana navijačke grupe Invalidi, koja je bodrila FK Voždovac, a sa kojima su navijači Rada bili su u zavadi, krenuo je sa još jednim prijateljem vozom na utakmicu Zeta - Voždovac. Oni su se ukrcali na voz Beograd-Bar, ali na stanici u Rakovici u voz je upala grupa navijača Rada.

- U jednom kupeu su se sreli Majić, njegov prijatelj i četvorica navijača Rada, među kojima i Bojan Hrvatin. Prvo je počela svađa koja je ubrzo prerasla u tuču. Hrvatin je potegao nož i nekoliko puta, s leđa, ubo Majića u vrat i rame. Teško ranjeni mladić preminuo je na putu do bolnice - podseća izvor i dodaje da se Hrvatin krio nešto više od godinu dana.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu 2011. Bojan Hrvatin osuđen je zbog teškog ubistva na 30 godina. U martu 2012. Apelacioni sud donosi novu presudu kojom je Hrvatinu kazna prepolovljena na 15 godina zatvora.

Tužilaštvo priprema

Optužnica na 1.000 strana, izjave dva svedoka-saradnika

Početkom avgusta ističe period od šest meseci pritvora koji je određen uhapšenoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, nakon čega sledi podizanje optužnice.

- Optužnica će biti veoma opširna i koncizna, trebalo bi da bude ispisana na čak hiljadu strana. Optužnicom bi trebalo da budu obuhvaćeni i svi logističari koji se i sada spominju u javnosti. Optužnica će biti argumentovana, detaljna, precizna i na čvrstim temeljima. Njome će biti obuhvaćeni i ljudi iz policijskih i državnih struktura. Ne bi trebalo da licitiramo sa imenima, ali svi znamo ko je spominjan kao logističar i ko je na razne načine pomagao Veljinoj grupi. Optužnica neće zaobići nikoga, pa ni onog ko je samo delom učestvovao u zločinima - rekao je za Pink Predrag Jeremić, glavni urednik portala Embargo, i dodao:

- Poruka Specijalnog suda i tužioca biće da zaštićenih nema, da država Srbija povlači crtu i da nema tolerancije u borbi protiv organizovanog kriminala. Spekuliše se da će optužnica biti sastavljena i na osnovu izjava svedoka-saradnika, nezvanično se pominje i da je dvoje svedoka-saradnika, ali sve je nezvanično.

(Kurir.rs / Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track