PRVO SU PUSTILI DA SE POMOLI, A ONDA GA IZREŠETALI: Kavčani satima mučili Stanišića ne bi li im otkrio TAJNE ŠKALJARACA
Ilustracija, Foto: Privatna Arhiva, Instagram Printscreen

surovo

PRVO SU PUSTILI DA SE POMOLI, A ONDA GA IZREŠETALI: Kavčani satima mučili Stanišića ne bi li im otkrio TAJNE ŠKALJARACA

Crna Hronika -

Prvo su ga pustili da se pomoli, pa su onda ispalili više metaka iz vatrenog oružja u njega. Ovako su članovi organizacije Slobodana Kašćelana oteli Nikolu Stanišića 1. avgusta prošle godine. Posle su ga mučili kako bi im otkrio štekove oružja "škaljarskog" klana.

Ove informacije objavile su crnogorske Vijesti, na osnovu spisa Specijalnog državnog tužilaštva protiv te organizacije, na osnovu kojih je za još tri meseca produžen pritvor navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Vijesti.me/Savo Prelević

U Kašćelanovoj grupi, kako piše, članstvo su prihvatili Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Krsto Maroš, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Zoran Kažić, Darko Prelević, Srđa Jurišević, Dragan Knežević, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zdravko Perunović i Radoje Živković.

Objašnjava se da su Stanišića mučili pokušavajući od njega da iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije (škaljarskog klana) i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao kod sebe.

Navodi se da su članovi grupe pratili žrtvu i osmatrali njegovu kuću - da je Živković obezbedio najmanje dva pištolja kojima je Stanišić lišen života, a da su Kažić i Dragićević uz upotrebu elektronskih i optičkih uređaja vršili osmatranje kuće u kojoj je boravio oštećeni, prilaznih puteva ka kući i kretanja oštećenog.

Stoji i da je Zvicer “pomagao u izvršenju krivičnog dela na način što je odredio mesto gde će se ono biti izvršeno”.

U dokumentima piše da je 1. avgusta 2020. godine, sledeći kriminalni plan, Kažić javio drugim pripadnicima kriminalne organizacije da je oštećeni krenuo iz kuće u kojoj je boravio, a da je Dragićević neposrednim izvršiocima krivičnih dela dojavio da se ovaj kreće putnim pravcem Kotor – Trojica - Vrmac.

Kaže da su Stanišića na Vrmcu presreli Vučković, Jurišević i Radonjić, da su ga udarili šipkom u predelu glave, oborili na zemlju, vezali kanapom, pa potom ga ubacili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima.

”Za koje vreme su mučili oštećenog u cilju da od njega iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom”, piše u spisima.

Navode da su po nalogu Kašćelana oštećenog odvezli do sela Mirac, i da su istog dana u večernjim satima počeli da ga muče.

”Kako bi od njega saznali za koga radi i gde su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, da su u toku noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom rekli da će da ga ubiju, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio ispalili više metaka iz vatrenog oružja, lišavajući ga života”.

Dodaje se da se deo ekipe vratio u Kotor, gde je Jurišević preuzeo kombi vozilo koje je obezbedio Kažić i u njega smestio motocikl Stanišića, odvozeći ga u nepoznatom pravcu.

Za to vreme, stoji u tekstu, tri člana kriminalne grupe uklanjali su tragove o izvršenom krivičnom delu.

Posmrtne ostatke oštećenog odneli su u reon Nacionalnog parka Lovćen, gde se nalazi kuća okrivljenog Maroša: “On im je unapred obećao da će da pomogne u uklanjanju tragova o izvršenom krivičnom delu, a gde su pokopani posmrtni ostaci oštećenog”.

“Pali” zbog komunikacije na aplikaciji Skaj

U spisima tužilaštva navodi se da osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, proizilazi iz izveštaja EUROPOL-a o presretanju komunikacija ostvarenih putem aplikacije Skaj ECC za mobilne telefone.

"Na veći nivo je podignuta dostavljanjem podataka od strane pravosudnih organa Republike Francuske, koji su postupili po molbi za Međunarodnu pravnu pomoć Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore... od 5. 5. 2021. godine”.

Na osnovu dostavljenih podataka, piše, utvrđuje se da je od strane pravosudnih organa Francuske vršen tajni nadzor i pretres servera aplikacije Skaj ECC, koja je kriptovana i zaštićena i koju je koristilo više lica sa teritorije Crne Gore, a i iz drugih država.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

”Dostavljeni dokazi pokazuju da su svi okrivljeni iz ovog predmeta bili korisnici pomenute aplikacije, koristeći se šiframa koje su nesumnjivo identifikovane, i da su međusobno komunicirali putem međusobne prepiske - poruka, glasovnih poruka, razmene fotografija i drugog materijala, te da takva komunikacija upućuje na osnovanu sumnju o delovanju kriminalne organizacije”.

Hodžića hteli da ubiju na Kožarevoj sahrani

Iz tužilaštva navode da se iz presretnutih komunikacija članova kriminalne grupe, vidi plan i dogovor za likvidaciju Damira Hodžića, člana suprotstavljene ekipe.

To je, kako se navodi, trebalo da učine za vreme sahrane Alana Kožara u Baru, koji je prethodno ubijen u Grčkoj.

”Takođe, komunikacija između okrivljenih ukazuje da je postojao plan i dogovor da se određeno lice liši života za vreme njegovog boravka u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija... U prilog zaključku o postojanju plana za izvršenje više krivičnih dela ubistava i teškog ubistva ide i činjenica da je jedan od okrivljenih, koji je za sada u bekstvu, na svoj mobilni telefon dobijao fotografije lica lišenih života, čija su tela bila iskasapljena, od strane za sada neidentifikovanog pripadnika kriminalne organizacije”.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track