Najnovije vesti

POKUŠAJ KRIJUMČARENJA DRAGOCENOSTI: Na prelazu Preševo i na aerodromu u Nišu zaplenjeno preko kilogram neprijavljenog zlata
Foto: Uprava Carina

UPRAVA CARINA

POKUŠAJ KRIJUMČARENJA DRAGOCENOSTI: Na prelazu Preševo i na aerodromu u Nišu zaplenjeno preko kilogram neprijavljenog zlata

Crna Hronika

Carinici su u saradnji sa policijom, tokom proteklog vikenda, u dva navrata - na prelazu Preševo i na Aerodromu Konstantin Veliki, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja preko kilogram neprijavljenog zlatnog nakita, saopštila je Uprava Carina.

zzlatni nakit
foto: Uprava Carina

Prvi slučaj je zabeležen na ulazu prelaza Preševo, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao BMW švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Severne Makedonije.

Iako je na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorio da nema ništa, detaljni pregled koji je usledio je to demantovao.

Naime, u kesama iza vozačevog sedišta carinici su pronašli pravo malo blago - 735 grama težak zlatni nakit, zapakovan u kutije.

U toj impresivnoj količini nakita najbrojnije su bile narukvice, a najmasivniji predmet bila je bogato ukrašena ogrlica, teška 122 grama. Procenjena vrednost otkrivenog nakita premašila je iznos od 20.000 evra, odnosno 2,5 miliona dinara.

zzlatni nakit
foto: Uprava Carina

Samo dan kasnije, na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, tokom redovne kontrole putnika na izlazu iz zemlje, otkriven je i pokušaj prenosa gotovo 300 grama neprijavljenog zlatnog nakita.

U prekršaju se ovoga puta našla dvojna državljanka Švedske i Srbije, koja je u ručnom prtljagu imala nameru da prenese 16 prstenova, 11 pari minđuša, 8 narukvica, 2 lanca i 8 privezaka.

Vrednost skrivenih dragocenosti procenjena je u ovom slučaju na 6.330 evra, odnosno 744.150 dinara.

zzlatni nakit
foto: Uprava Carina

S obzirom da je reč o stranim državljanima, prekršajni postupci su vođeni po hitnoj proceduri, a sud je u oba slučaja izrekao novčanu kaznu i zaštitnu meru trajnog oduzimanja neprijavljenih dragocenosti.

Podsećamo da se ličnim nakitom smatra onaj nakit koji se nosi na sebi, a da ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite, čime ćete izbeći rizik da se nađete u prekršaju i da vam nakit bude privremeno ili trajno oduzet, navodi Uprava Carina

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja