MUK U NASELJU LUKARE, ČUDOM U KOLIMA NIJE BIO I 5. MLADIĆ Odustao je u poslednjem trenutku da ne sedne u auto NIJE IH ŽIVE DOČEKAO
Foto: Privatna Arhiva, Zoran Šaponjić

četiri porodice izgubile po sina

MUK U NASELJU LUKARE, ČUDOM U KOLIMA NIJE BIO I 5. MLADIĆ Odustao je u poslednjem trenutku da ne sedne u auto NIJE IH ŽIVE DOČEKAO

Crna Hronika -

Naselje Lukare na magistrali Novi Pazar-Ribariće u nedelju uveče je, bukvalno u trenutku, zavijeno u crno. U četiri kuće, na po par stotina metara jedna od druge, četiri porodice, sve četiri izgubile po sina! Najstariji 23, dvojica najmlađih po 21 godinu!

Muk je jutros bio u Lukarima, ispred kuća stradalih mladića, Amela Ibrahimovića (21), Mithata Hamidovića (23), Senada Đerleka (22) i Amara Ujkanovića (21), okupljali su se rođaci, prijatelji, komšije, na sučešće. Bol za četiri izgubljena mlada života neopisiva.

- Šta nas snađe, što doživesmo, ne dao bog nikome ovakvu žalost - dočekao nas je ispred kuće Ibrahimovića stric stradalog Amela.

Oko 10 ujutru, pred kuću Ibrahimovića stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u tišini zagrlio je Amelovog oca Nazima, izjavio saučešće.

- Saučestvujem u vašem ogromnom bolu. Neopisiva žalost... Molim vas da moje saučešće prenesete i porodicama ostalih stradalih mladića - rekao je predsednik Vučić.

Nepunih 300 metara dalje, preko puta kuće Hamidovića, na groblju, radnici su kopali raku za sahranu Mithata.

- Četiri mladića kao četiri jabuke, nikad alkohol nisu pili. Nisu se razdvajali jedan od drugog, kao braća živeli, zajedno odoše - pričali su rođaci ispred kuće.

Četvorica mladića stradali su u nedelju oko 21 i 45, na samo par stotina metara od kuće Ibrahimovića.

Koji sat ranije Amel je posle tri - četiri meseca rada u Nemačkoj stigao kući,da obraduje majku, sestre, brata... Od novca zarađenog teškim radom u Nemačkoj kupio je kola koja je dovezao kući.

- Četvorica drugara, kao četvorica braće, seli su u kola da se provozaju, da isprobaju vozilo... Dvojica od njih svoja kola ostavili su na raskrsnici kod kuće Ujkanovića. Otišli su prema Novom Pazaru, verovatno par kilometara, negde se okrenuli, krenuli nazad kućama, na 300 metara od kuće Ibrahovića doživeli su udes - priča jedan od rođaka stradalih mladića.

Kod kuće, Ibrahimovića, Amela i mladiće čekali su Amelov brat, sestre, roditelji, da se vide, ispričaju posle dužeg vremena, zajedno provedu novogodišnje praznike. Umesto Amela i njegovih drugara, u kuću je ispred deset uveče stigla crna vest o udesu, pogibiji dvojice mladića od kojih su dvojica posle sudara ostali mrtvi na licu mesta, dvojica su preminuli na putu ka bolnici.

- Pukim čudom u kolima nije bio još jedan, peti mladić. On je odustao u poslednjem trenutku da ne sedne u kola, uhvatio se za bravu, a onda pustio i ostao da ih sačeka... Nije ih žive dočekao - kaže komšija Ibrahimovića.

Na mestu udesa je i dalje bila stravična slika. Pokidana, samlevena vrata sa "golfa" u kome su bili mladići, počupani branici, izlomljena plastika. Do sudara je došlo na kratkom pravcu, na punoj liniji, posle izlaska iz blage desne krivine iz pravca Novog Pazara odakle su došli mladići u "golfu". Navodno, "golf" u kome su bili mladići izleteo je iz svoje trake po izlasku iz krivine, sudario se sa "golfom" u kome je bila tročlana porodica koja se vraćala ka Novom Pazaru iz pravca Ribarića. Meštani su pričali da je put bio mokar, izuzetno klizav, bilo je magle...

- Kod Ibrahimovića sakupila se te večeri cela porodica da vide Amela, Ujkanović ima mlađeg brata, Hamidović je jedinac, oženio se pre tri - četiri meseca. Ujkanović trebalo da se ženi za sedam dana - pričao je juče jedan od komšija stradalih mladića.

- Hamidović i Ujkanović bavili se građevinom, radili rigips, zlatni, vredni, radni dečaci bili, nisu hteli da idu u Nemačku. Ibrahimović je došao malo za Novu godinu da se odmori, taman bio sredio papire u Nemačkoj i eto šta se dogodi - pričaju komšije.

Magistrala kroz Lukare od Novog Pazara prema naselju Ribariće, odnosno prema crnogorskoj granici na jednoj strani i prema prelazu Brnjak ka Kosovu na drugoj, ovde je, to se ko zna koji put potvrdilo i u nedelju - put smrti.

Za poslednjih šest godina na par kilomtara razdaljine kroz naselje poginula su - desetorica mladića. Najstariji je imao 24, najmlađi 17 godina.

U stravičnom udesu pre godinu i po, 11. jula 2020. godine, blizu mesta na kome su u nedelju uveče dogodila nesreća, poginula su tada trojica mladića - Demir Smajović (22), Almir Sulejmanović (24) i Džemil Nuradinović (23). Još trojica mladića tada su teško povređeni.

Tada se "Audi A6" kojim je upravaljao sada pokojni Smajović i u kome su bila još trojica mladića u Lukarima sudario sa "opel astrom" u kojoj su bili stradali Sulejmanović u Nuradinović i još jedan mladić. Sredinom septebra 2015. takođe par kilomtara dalje, na Kruševačkom mostu strali su Elmedin Tutić (17), Faris Šemsović (20) i Mervan Džanković (21) kada je automobil u kome su bili probio ogradu mosta i sa 30 metara visine pao na zemlju.

(Kurir.rs/Z.Š.)

BONUS VIDEO:

01:02

Detalji stravične nesreće kod Novog Pazara! Izgubljena 4 mlada života, najstarijem samo 23

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja