00:20

Više mu nije do smeha: Bivši inspektor Stolić izašao iz zgrade Specijalnog suda

kurir u SPECIJALNom SUDu

ZAVRŠEN 1. DAN SUĐENJA STOLIĆU: Negirao krivicu na optužbe da je Belivuku odavao informacije, osmeh nabacio tek pred kamerama

Crna Hronika -

BEOGRAD - Bivši inspektor Božidar Stolić, kom je pred Specijalnim sudom u Beogradu danas održan prvi dan suđenja zbog sumnje da je poverljive informacije iz istrage otkrivao klanu Veljka Belivuka za novac, stigao je jutros nasmejan u sud u pratnji svojih advokata.

Pred Specijalnim sudom danas je suđenje počelo ne samo Božidaru Stoliću (36), policijskom inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), nego i Filipu Goluboviću (26) iz Berana. Postupak je počeo izlaganjem optužnog predloga Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Primio sam optužni predlog, razumem ga, ne priznajem izvršenje nijednog krivičnog dela iz optužnog predloga - rekao je Stolić izjašnjavajući se na optužbe.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

I Golubović je naveo da nije kriv, ali da će se naknadno detaljno izjasniti.

- Božidaru Stoliću stavlja se na teret udruživanje radi vršenja krivičnog dela i zloupotreba službenog položaja, a Goluboviću, udruživanje - rekao je sudija Zoran Šešić.

Božidar Stolić
foto: Zorana Jevtić

Prvi dan suđenja Stoliću okončan je nešto posle 11 časova, a za razliku od osmeha pri jutrošnjem ulasku u sud, Stolić je po izlasku nabacio novi tek na dnu stepeništa, pred novinarima i fotoreporterima.

Božidar Stolić, Specijalni Sud
foto: Zorana Jevtić

Stoliću je ovo prvo pojavljivanje u sudu, od kako je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužni predlog protiv njega zbog sumnje da je za novac prenosio poverljive detalje iz istrage pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Optuženi Filip Golubović ispred Specijalnog suda

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Inspektor je, podstimo, bio uhapšen u junu prošle godine, ali je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode. U optužnom predlogu Tužilaštva, kako je Kurir pisao, navodi se da je grupi dostavljao sve bitne informacije do kojih su istražitelji dolazili, među kojima su i podaci o pronađenim tragovima i dokazima u kući strave u Ritopeku, u koju je Stolić ušao među prvima i radio na uviđaju.

Dolazak Stolića u sud

00:24

Bivši inspektor Božidar Stolić stiže u Specijalni sud

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je nakon prskanja hemijskim sredstvom utvrđeno prisustvo krvi "svuda po kući". Otkrio mu je da i da policija poseduje dokaze, DNK tragove u kući u Ritopeku, kojima se potvrđuje ubistvo Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića . Sve navedene informacije, koje je dobijao od Stolića, Golubović je prosleđivao N. N. osobi, koji mu je rekao da će, ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u optužnici.

Inače, Golubović je priznao izvršenje krivičnog dela.

Božidar Stolić
foto: Zorana Jevtić

Skaj telefoni

Jedan od dokaza koji je tužilaštvo predložilo da se izvede tokom suđenja je "skaj" komunikacija Filipa Golubovića sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe.

- Podatke koje mu je dostavljao Stolić, fotografije, službene beleške uzetih izjava od Belivuka, Miljkovića, Vlada Draganića, kao i druge informacije, da se oni dobro drže i da se brane ćutanjem, da ništa ne govore i da se radi forenzika, kao i da u kući ima tragova krvi . Takođe se kroz komunikaciju utvrđuje i činjenica da je za navedene podatke Stoliću obećano 5.000 evra - navodi se u dokumentu tužilaštva.

Ko je Filip Golubović

Osim Stolića, optužnicom je obuhvaćen i Filip Golubović (26) iz Berana, koji je priznao na saslušanju da mu je Stolić davao informacije, koje je on potom prosleđivao drugim pripadnicima grupe, čija imena nije otkrio...

Inače, kako je Kurir pisao ranije, Stolić je među prvim pripadnicima MUP ušao u kuću strave u Ritopeku i učestvovao u uviđaju i prikupljanju dokaza i tragova.

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je nakon prskanja hemijskim sredstvom utvrđeno prisustvo tragova krvi "svuda po kući". Otkrio mu je i da policija poseduje dokaze - DNK tragove u kući u Ritopeku kojima se potvrđuje ubistvo Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića.

Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića Golubović je prosleđivao N. N. licu, koji mu je rekao da će, ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u dokumentu.

Božidar Stolić
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/J. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track