Zaplenjeno 3.000 milka čokolada

4.000 evra

Zaplenjeno 3.000 milka čokolada

Crna Hronika -
Oduzeto i 1.000 konzervi mesnog nareska kao i veća količina kozmetičkih proizvoda za koje se ne zna da li su bezbedni za ljudsku upotrebu

BEOGRAD - Carinski radnici zaplenili su veću količinu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda sumnjivog kvaliteta vrednosti oko 4.000 evra, izjavio je načelnik Odeljenja za obaveštajne poslove Uprave carina Željko Popović.

On je kazao da je zaplenjeno oko 3.000 komada "milka" čokolada ukupne težine 65 kilograma, 1.000 konzervi mesnog nareska i veća količina kozmetičkih proizvoda za koje se ne zna da li su sigurni za ljudsku upotrebu, jer nisu prošli redovnu carinsku i inspekcijsku kontrolu.

"Roba je nađena u prtljažniku autobusa firme 'Auto kodeks' naknadnom carinskom kontrolom na putu Subotica-Novi Sad i time što nije prošla detaljnu kontrolu, sanitarne inspekcije i biohemijske analize koje se vrše prilikom redovnog uvoza, nismo sigurni da li je ispravna za konzumiranje i ljudsku upotrebu", kazao je Popović.

On je naglasio da carinski službenici skoro svakodnevno, u redovnim na graničnim prelazima i dubinskim kontrolama, plene prehrambene i kozmetičke proizvode, ali ne u nekoj većoj količini.

"Zaplene hrane su u kontinuitetu i svakodnevno, nisu to velike količine, ali su ipak zabrinjavajuće količine koje ulaze u Srbiju mimo inspekcijskih i carinskih kontrola", dodao je on.

Prema rečima Popovića, pored redovnih kontrola na graničnim prelazima, veliku ulogu u borbi protiv svih vidova krijumčarenja imaju i informacije koje građani, ali i privreda dostavljaju carini putem anonimne i besplatne linije koja postoji od 2006. godine, a čiji je broj 064 732 ili na mejl www.upravacarina.rs.

"Ima slučajeva da i generalni zastupnici nekog proizvoda dolaze lično i prijavljuju da se na ulicama pojavila njihova roba koja nije prošla inspekcijsku kontrolu i bez nalepnica koje pokazuju da su to redovno uvezeni proizvodi", kazao je on.

Popović je naglasio da je dokaz koliko odgovorno Uprava carina Srbije obavlja svoj posao, pohvala Stejt departmenta da je u poslednje dve godine Uprava carina najviše napredovala i dala značajan doprinos bezbednosti države i zaštiti zdravlja građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track