NEĆEMO UČESTVOVATI U JAVNOJ RASPRAVI: Udruženje sudija prekršajnih sudova se oglasilo o setu novih pravosudnih zakona
Foto: Udruženje sudija prekršajnih sudova

NEĆEMO UČESTVOVATI U JAVNOJ RASPRAVI: Udruženje sudija prekršajnih sudova se oglasilo o setu novih pravosudnih zakona

Crna Hronika -

Udruženje sudija prekršajnih sudova neće uzeti aktivno učešće u javnoj raspravi o setu novih pravosudnih zakona, jer ne želi da bude deo još jednog promašaja željene samostalnosti sudija, niti želi da svojim učešćem da legitimitet farsi koja treba da se predstavi građanima kao nešto što su baš želeli.

Ovu odluku Udruženje sudija prekršajnih sudova je donelo imajući u vidu da niko nije imao sluha za sve što je Udruženje ukazivalo na nedavnim skupovima na kojima su predstavljene radne verzije seta pravosudnih zakona. Naprotiv, uporno su ignorisani komentari Udruženja uz ozbiljno kašnjenje njihovog objavljivanja na sajtu Ministarstva pravde.

Udruženje smatra da su Nacrte seta pravosudnih zakona radili oni koji građane i predstavnike pravosuđa, koji su sa njima u svakodnevnom kontaktu, nisu ni pitali, niti slušali.

Udruženje sudija prekšajnih
foto: Udruženje sudija prekršajnih sudova

Probleme građana članovi radne grupe ne osećaju, jer svoje funkcije obavljaju u sudovima, organima ili institucijama u koje prosečan građanin nikada neće kročiti.

Nacrti su rađeni da udovolje nečijem mišljenju, makar to bilo i Venecijanskoj komisiji, uz potpuno zaboravljanje da se sve to radi zbog građana Republike Srbije, zbog onog što oni od nas očekuju i zbog onog što mi zbog njih moramo biti - samostalni i nezavisni.

U tom smislu ističemo da bez budžetske autonomije sudstva i materijalne sigurnosti sudija, svaka priča o samostalnosti ostaje iluzija. Stanje je takvo da je većina prekršajnih sudova mesecima u blokadi računa, sudije prekršajnih sudova imaju najniže zarade koje nisu ni temelj materijalne sigurnosti, a koja se iz nekog razloga zakonom garantuje, pod večitom krilaticom borbe protiv korupcije.

Odsustvo razumevanja članova radne grupe i resornog ministarstva za prekršajne sudove, kao sudove posebne nadležnosti, jasno pokazuje potpuno odsustvo razumevanja za građane koji, u najvećem broju, imaju kontakt upravo sa sudijama prekršajnih sudova.

Ako su resorno ministarstvo i članovi radne grupe imali nameru da upravo ovaj deo sudstva potpuno zanemare i više od decenije isticano nezadovoljstvo ovih sudija usmere na građane, onda država nije shvatila ko je njen prioritet i kome su se sudije zaklele svojom čašću da će svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track