UŽIVO DAN NAKON PUCNJAVE NA VRAČARU: Srbija plače za ubijenom decom, tišinu ispred škole prekidaju jecaji (FOTO)
Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, AP Armin Durgut

tuga

UŽIVO DAN NAKON PUCNJAVE NA VRAČARU: Srbija plače za ubijenom decom, tišinu ispred škole prekidaju jecaji (FOTO)

Crna Hronika -

Učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio je juče osmoro đaka te škole i radnika obezbeđenja, a teško je ranio još šest učenika i nastavnicu istorije.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, a nastava u svim školama u Srbiji počela je jutros minutom ćutanja, kako bi se odala pošta stradalim učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru. I popodnevna smena počeće minutom ćutanja.

21.45 Čak 25 dojava iz škola širom Srbije

Tokom dana policija je primila 25 dojava iz škola u nekoliko gradova Srbije da su u tim objektima, holovima, učionicima i dvorištima pojedini učenici imitirali ponašanje Koste K.

20.50 Nišlije odaju počast, zapaljeno stotine sveća

00:18

U Nišu zapaljeno stotine sveća

18.15 - Otkriveno stanje povređenih

Nastavnica istorije i dečak i devojčica ranjeni u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koji su smešteni u Urgentni centar, su stabilno i dobro, saznaje Kurie. Svo troje su zajedno u jedinici intenzivne nege.

17.55 - Vapaji majke prekinuli muk ispred škole na Vračaru

Muk i tišinu ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" gde je juče ubijeno osam učenika i čuvar škole a više njih ranjeno, prekinuli su vrisci majke čija je ćerka bila na spisku za odstrel pomahnitalog dečaka.

Ona je iz mase građana koji su došli da odaju počast ubijenima vikala da poznaje ubicu i da nije istina da roditelji nisu razgovarali sa njim. Ona je vidno potresena vikala iz mase da su mnoge devojčice bile zaljubljene u dečaka i da joj ga nije žao.

- Znala sam dečka, bio mi je u kući, razgovarali su roditelji sa njim. Nije igrao igrice, nije bio zlostavljan, devojčice su bile zaljubljene u njega. Sklonite to, ne živite laži, on je bio jedno razmaženo, obesno, monstruozno dete - vikala je ona kroz suze.

15.22 - Statistika i analiza o uticaju video igara na agresiju

Svedoci smo da deca sve češće i sve više vremena provode igrajući video igrice sa svojim vršnjacima.

Međutim, da li smo svesni posledica ovakvog vida komunikacije i „druženja“ i šta ono sa sobom nosi?

Najvažniji negativni uticaj je vezan za podsticanje nasilja kod dece, ne samo da deca upijaju nasilne oblike ponašanja već utiču na neposlušnost i nedostatak empatije kod mališana jer kada jedan junak drugom nanese bol u video igrici to je smešno. Doduše, kada virtualni svet postane realnost tu svaka šala prestaje.

Temu uticaja video igrica na omladinu pojasnio je gost "Pulsa Srbije" informatičar Ivan Điković.

15.20 - Žena gledala sve sa terase, pa otkrila detalje masakra

Žena koja je sa svoje terase svedočila masakru u OŠ "Vladimir Ribnikar" na Vračaru, otkrila je nove detalje.

14.40 - Učenik škole u Kaluđerici imitirao scene masakra na Vračaru, odmah zvali policiju

Osnovna škola "Miloje Vasić" u Kaluđerici zvala je policiju zbog incidenta koji se dogodio u toj školi, te su doneli odluku da sutra obustave nastavu na jedan dan.

Naime, oni su zvali policiju zato što je jedan od učenika neozbiljno shvatio tragediju i imitirao neke od postupaka jučerasnjeg masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

14.30 - Potresna ispovest učenika koji je bio na spisku dečaka-ubice

Kako Kurir saznaje, dečak koji je bio na spisku, uspeo je da iskoči kroz prozor kada je dečak koji je ubio osmoro vršanjaka upao u učionicu.

- Čekao je da čuvar zvoni za početak časa, ubio je prvo njega, pa je ušao na čas, upucao nastavnicu i učenike iz prve klupe, video sam kako tela padaju i drug i ja smo odmah iskočili kroz prozor.

13.20 - Završena sednica Vlade Srbije, najnovije odluke nakon tragedije

Vlada Republike Srbije iznela je zaključke nakon današnje sednice, u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja nakon jučerašnjeg masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

13.12 - Završen toksikološki nalaz

Toksikološke analize krvi dečaka (13) koji je juče ubio osmoro vršnjaka i čuvara kuće, a ranio šestoro dece i nastavnicu istorije, negativne su na alkohol i narkotike.

Kako se saznaje, dečak se od sinoć nalazi na Klinici za neuropsihijatriju, u posebnom dečjem odeljenju.

13.11 - Nastavnica istorije se zaletela na pištolj da spase svoje đake

Dečak (13) koji je juče počinio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, imao je detaljno osmišljen plan, pravljen mesec dana, u kom je razradio svaki segment zlodela koji je počinio, od trenutka kada uđe u školu, do izlaza iz iste, a imao je i spisak žrtava.

Među nastradalima, nije bilo samo učenika škole, već mu je prva žrtva bio radnik obezbeđenja , na koga je pucao odmah pri ulazu u školu, a potom i nastavnica istorije T. S., koja je u tom momentu držala čas.

12.11 - Načelnik Školske uprave se protivi najavi sindikata

Sindikati pozvaju sve zaposlene u školama i ustanovama da u petak potpunom obustavom rada podele tugu i bol sa porodicama nastradalih u tragičnom događaju.

Ipak, sa ovime se protivi Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd koji kaže da on kao prosvetni radnik pre svega, misli da ne postoji osoba koja bi mogla da ga natera da ostavi svoju decu, misleći na svoje đake.

12.10 - Komšije otkrile šta se dogodilo noć pre stravične tragedije

Komšije zgrade u kojoj živi dečak (13) koji je juče ubio osam školskih drugara i radnika obezbeđenja, a ranio šest učenika i nastavnicu istorije, još su u velikom šoku, nemaju snage da komentarišu jučerašnju tragediju.

Kako priča jedan komšija, otac dečaka se uvek svima u zgradi našao kada im je bila potrebna pomoć – kao doktor, ali i kao komšija.

Takođe, dečak je često pomagao, donosio je komšijama hranu.

11.40 - Sindikati sutra obustavljaju nastavu zbog tragedije

Nakon masakra koji je u sredu počinio učenik sedmog razreda u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, pojedini prosvetni sindikati najavili su da sutra neće održavati nastavu!

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i članovi GSPRS Nezavisnost u petak 5. maja će obustaviti rad.

- Svi zaposleni članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obustaviće rad, u petak, 5. maja 2023. godine. Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće izvoditi nastavu. Prosveta je zanemela - navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

11.10 - Deca bežeći od druga otrčala u susedni kafić, vlasnik zaključao lokal da ih spase

Deca su juče, pokušavajući da pobegnu od pomahnitalog drugara, otrčala u susedni kafić, koji je odmah iznad ulaza u školu.

Oni su se sakrili unutra, a vlasnik kafića im je pomogao i zaključao lokal da ih spase.

- Pomogao im je, bili su izbezumljeni, plakali, tresli se. Govorili su im da će biti sve u redu i da se ne plaše - kaže izvor Kurira i dodaje da tada niko nije znao šta se zaista desilo i da je u pitanju ovako stravičan zločin.

Pokušali smo i da razgovaramo sa vlasnikom kafića, ali nas je zamolio da ga razumemo.

- Zaista mi je jako teško da govorim o tome - rekao je on kratko.

10.45 - Gradska opština Vračar dosla da oda počast svim stradalima

Gradska opstina Vračar dosla je da oda počast svim stradalima i da se pomoli za sve povređene.

"Pratimo zdravstvena stanja sve dece, dečak koji ima prostrelne rane na kičmi u jako je teškom stanju, ali nadamo se najboljem. Ova škola ima video nadzor, obezbeđenje, ovako nešto se nikada nije desilo, rekao je predsednik opštine Vračar i dodao:

"Moramo sada da se potrudimo da se nikada ne ponovi, sva deca su jako opterećena, ne samo u ovoj školi, treba im dati prostora i ukazati na to da je na svima nama odgovornost", izjavio je predsednik opštine Vračar.

Rekao je da su sada po čitavom gradu pojačane mere obezbeđenja.

10.35 - Drugarice učenika ubijenih na Vračaru potresene

Policija je trenutno u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" sa zaposlenima, nastavnicima i drugim osobljem.

Obavlja se razgovor sa njima i nastavlja uviđaj dok je ispred škole okupljeno oko 100 učenika koji se opraštaju od ubijenih drugara, ostavljaju cveće i pale sveće.

- Tri drugarice su nam ubijene, nikada ih više nećemo videti, jer to tako odlučio - kažu za Kurir drugarice ubijenih devojčica iz susednog odeljenja koje u crnom, sa belim ružama idu sa se oproste od njih.

Kako tvrde učenici ove škole, dečak koji je počinio masakr navodno je bio zaljubljen u jednu od ubijenih devojčica. Nju je ubio u hodniku, kada je izlazila iz toaleta.

10.00 - Linija za lekarsku pomoć

KBC "Dr Dragiša Mišović-Dedinje" saopštio je da će, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem masakru, biti dostupni psihijatri i psiholozi za razgovor u periodu od 8-20 časova.

Broj telefona na koji mogu da se jave sestri koja će ih sa njima povezati je 011/363-07-82.

9.45 - Advokat Roskić za Kurir TV: Otac je morao da čuva pištolj zaključan u sefu

Advokat izražava sumnju da se maloletnik pripremao samo mesec dana da počini ovaj zločin.

- U psihijatriji ne postoje duševna oboljenja, već duševni poremećaji. S tim u vezi, moram vam reći da sam ubeđen da je priprema koju je maloletni izvršilac imao u smislu obuke iz gađanja iz vatrenog oružja, planiranja, trajala dže od mesec dana koju pominje načelnik beogradske policije. Pripreme su poćele kad je ušao u streljanu, ko god da mu je to obezbedio. Prvi propust je rukovaoc streljane koji je dozvolio maloletniku da tu bude. Dečak je sam sebe ubedio da je dovoljno uvežban da koristi vatreno oružje koje je juče zloušptrebio - dodaje Roskić.

9.30 - Patrijarh pozvao na pomen stradalima

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas pravoslavne žitelje Beograda na pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji će biti služen posle večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova.

Pomen će biti služen u svim prestoničkim hramovima.

- Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije poziva pravoslavne žitelje Beograda da se danas, 4. maja, posle Večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova, na pomenu, koji će biti služen u svim prestoničkim hramovima, pomole Gospodu našem, Hristu vaskrslom iz mrtvih i Presvetoj Majci Njegovoj za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana - prenosi RTS.

9.18 - Apel Instituta za transfuziju

- Što se tiče rezervi krvi, mi smo iz prazničnih dana izašli stabilni. Juče ujutru su rezerve bile dovoljne da odmah reagujemo na poziv kolega iz bolnica gde su smešteni pacijenti, ali imali smo i za sve ostale pacijente. Veliki broj građana je juče pokazao solidarnost jer ovo je nezapamćena tragedija u našoj zemlj - kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Dodaje i šta bi trebalo da bude odgovorno ponašanje svih nas.

- Osnovna stvar je kontinuirano i redovno davanje krvi, a koncept je da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Pozivam sve da narednih meseci obezbedimo dovoljne rezerve jer ulazimo u letnji period - rekla je Rodić.

8.35 - MUP uputio važan apel

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima a posebno deci.

Takođe apelujemo da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju - razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će se oduzeti i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

8.15 - Stanje povređenih

Kako saznajemo, povređeni dečaci koji su smešteni u Tiršovoj su u stabilnom stanju, dok je situacija kod ranjene devojčice nepromenjena, ona je u teškom oštem stanju.

- Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena - rekao je Dučić.

On je kazao da su dva dečaka sa prostrelnim ranama donjih ekstremiteta stabilno, primaju antiobiotsku terapiju i dodao da se može reći da su dečaci lakši pacijenti, odnosno imaju lakše telesne povrede.

Direktor KCS-a dr Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima lekari razgovaraju. Reč je o dvoje učenika i nastavnici.

- Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao sa teškim, kompleksnim, prostrelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme, imao je dve operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako opasni i kvalifikovati da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija - rekao je dr Ašanin.

8.10 - Suze, muk i neverica

Ispred škole su upaljene sveće, građani donose cveće i ostavljaju oproštajne poruke.

1 / 12 Foto: Nenad Kostić

8.00 - Institut za mentalno zdravlje otvorio dve telefonske linije za pomoć i podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu saopštio je sinoć da je, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem masakru, nastavnicima i učenicima, kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije:

063/868-17-57

063/868-22-17

Stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje. I na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebna.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku su:

066/830-08-54

Kao i za zakazivanje:

011/366-21-24 063/310-723

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja