KONTAKT TAČKE ZA SUZBIJANJE TRGOVINE LJUDIMA: Nenad Stefanović, glavni viši javni tužilac VJT u Beogradu imenovao 2 javna tužioca
Foto: Nemanja Nikolić

ubrzanje procesa rada

KONTAKT TAČKE ZA SUZBIJANJE TRGOVINE LJUDIMA: Nenad Stefanović, glavni viši javni tužilac VJT u Beogradu imenovao 2 javna tužioca

Crna Hronika -

Glavni viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović imenovao je dva javna tužioca za kontakt tačke za suzbijanje trgovine ljudima, u cilju ubrzanja procesa rada, otkrivanja učinilaca krivičnih dela iz ove oblasti, kao i vođenja proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima.

Imenovani tužioci će se smenjivati na sedam dana i davaće konsultacije i aktivno učestvovati u pretkrivičnom postupku, i od strane policije će biti kontaktirani i konsultovani kada postoji sumnja na izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, Logo
foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

Trgovina ljudima ima više pojavnih oblika, od radne ili seksualne ekspolatacije, prosjačenja, uspostavljanja ropskog odnosa, oduzimanja organa.., bliže opisanih u članu 388. Krivičnog zakonika.

Podsećamo i da se Više javno tužilaštvo u Beogradu već više od godinu dana aktivno zalaže za unapređenje položaja žrtava teških krivičnih dela, među kojima su i žrtve trgovine ljudima.

U tom cilju je, zahvaljujući Koordinatorki za rodno zasnovano nasilje, formiralo Službu za pomoć i podršku žrtvama i svedocima, koja se posvećeno stara da žrtve ne prolaze ponovo kroz traume i istraju u učešću u krivičnom postupku.

S druge strane, preduzelo je i niz aktivnosti u cilju suzbijanja ovog krivičnog dela i proaktivnog progona radi adekvatnog kažnjavanja učinioca. Postupajući na ovaj način u svoju praksu VJT u Beogradu implementiralo je sve pozitivnopravne propise koji regulišu ovu oblast.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track