Policija pokušala da uhapsi Dulića, on se pozvao na imunitet

Policijska akcija

Policija pokušala da uhapsi Dulića, on se pozvao na imunitet

Crna Hronika -
Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora Puteva Srbije, jutros je priveden, ali je posle davanja izjave pušten. Policija je privela i Nebojšu Janjića, bivšeg pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine

BEOGRAD - U sklopu najavljene borbe protiv sistemske korupcije jutros je sprovedena policijska akcija privođenja više osoba.

Policija je jutros pokušala da privede bivšeg ministra Olivera Dulića, ali njegovo hapšenje nije sprovedeno jer se pozvao na poslanički imunitet. On je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj. U trenutku pokušaja privođenja Dulić je bio u svojoj kući u Subotici.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević odmah je uputio predlog Skupštini Srbije da se Duliću ukine imunitet ali koji je oko podneva stigao u skupštinsku pisarnicu. Prema proceduri, čim predlog stigne u pisarnicu predsednik Administrativnog odbora zakazuje sednicu Odbora na kojoj se odlučuje o tom predlogu. Takva odluka se upućuje Skupštini na izglasavanje, a sednica Skupštine u tom slučaju može biti zakazana u roku od 24 sata.

Međutim, bivši ministar životne sredine danas je oko 12.30 sati održao u Skupštini Srbije konferenciju za novinare na kojoj je rekao da se odriče poslaničkog imuniteta te da nema potrebe da se zbog toga sastaju ni Skupština ni Administrativni odbor. On je jutros najavio da će se posle konferencije javiti policiji u Beogradu.

U akciji su privedeni i Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora JP "Putevi Srbije" i Nebojša Janjić, bivši pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. Drobnjak je u međuvremenu dao izjavu policiji posle čega je pušten.

Policija i tužilaštvo istražuju sporni posao sa slovenačkom firmom "Nuba invest" o postavljaju optičkih kablova širom Srbije u toku 2009. godine.

Utvrđuje se kako je i zašto posao vredan na desetine miliona evra dobila mala slovenačka firma. Postoji osnovi sumnje da je prilikom izdavanja osam dozvola za razvođenje optičkih kablova duž magistralnih i regionalnih puteva prekršen zakon o planiranju i izgradnji kao i da su tri osobe, među kojima je i Dulić, tim povodom zloupotrebile službeni položaj.

Radisavljević je izjavio i da je istraga o izdavanju dozvola u slučaju Nuba počela još u martu ove godine.

Babić: Imunitet može da se ukine u naredna dva dana

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić rekao je da tehnički do ponedeljka odnosno za dva dana je moguće ukinuti imunitet poslanika Olivera Dulića, čije je privođenje pokušano jutros zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, dok je bio ministar u prethodnoj vladi.

"Sam zahtev za ukidanje imuniteta Duliću još nije stigao, verovatno je stvar samog transporta. Čim to dobijemo saziva se sednica Odbora koji će doneti predlog odluke o ukidanju imuniteta i taj predlog se razmatra na sednici Skupštine, koja ga prihvata ili ne", kazao je Babić Beti. Tehnički sve može da bude gotovo do ponedeljka, jer smo već u terminu redovnog zasedanja, kazao je Babić. Bivši ministar Dulić pozvao se na imunitet prilikom pokušaja hapšenja u svojoj kući u Subotici jutros.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja