Marko Mišković: Posao je vodio moj otac

Istarga oko Luke Beograd

Marko Mišković: Posao je vodio moj otac

Crna Hronika -
Miroslav Mišković i njegov sin Marko nalaze se na saslušanju u Upravi kriminalističke policije u vezi sa preuzimanjem akcija Luke Beograd

BEOGRAD - Vlasnik “Delta Holdinga” Miroslav Mišković i njegov sin Marko saslušani su danas u vezi sa preuzimanjem akcija "Luke Beograd". Kako Kurir saznaje, operativci Radne grupe Uprave kriminalističke policije došli su u 9 časova u ćeliju Marka Miškovića, dok je razgovor s njegovim ocem započet u 12 časova.

- Marko je rekao da on i njegov otac nisu uradili ništa protiv zakona. Naveo je da je posao vodio njegov otac - kaže sagovornik Kurira iz MUP Srbije.

Policija još saslušava Miroslava Miškovića.Podsetimo, prijavu protiv Milana Beka i još 16 osoba podneo je 2010. godine Savet za borbu protiv korupcije. Oni su naveli da su akcije zaposlenih 2005. godine prenete na najbogatije ljude u zemlji Milana Beka i Miroslava Miškovića, "koji imaju kontakt sa političarima i državnim organima".

Beko, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, preuzeo je "Luku Beograd" 2005. godine, kupovinom 93 odsto akcija zaposlenih tog preduzeća. To preuzimanje spada među 24 sporna predmeta na koje je ukazala i EU.

-Prodajom 40 odsto akcija "Luke", koje su bile u vlasništvu Akcijskog i PIO fonda, u septembru 2005. godine, firmi Vorldfin iz Luksemburga država je izgubila najmanje 21 milion evra - navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2008. godine koji je dostavljen Vladi Srbije. Miškovići su saslušani desetak dana pošto je zbog Luke Beograd saslušan Milan Beko. On je, podsetimo, rekao da je Luka Beograd bila zajednički poduhvat njega i Miroslava Miškovića i da je sve urađeno u interesu države.

U okviru istrage koja se vodi protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i još devet osoba, Kipar je pružio međunarodnu pravnu pomoć srpskim pravosudnim organima.

Sumnja se da je "PZP Niš" za privatizaciju "PZP Beograd" uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme "Hemslejd trejding" sa Kipra.Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, prvi čovek "Mera investa" Marko Mišković i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković osumnjičeni su da su izvlačili novac i imovinu iz preduzeća za puteve i tako nezakonito pribavili 30 miliona evra.Tim Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal otputovao na Kipar radi ispitivanja poslovanja i transakcija firmi u vlasništvu Miroslava i Marka Miškovića.Ovo je deo proširene tužilačke i finansijske istrage, u kojoj zbog pravila o tajnosti nije u ovom trenutku moguće pouzdano otkriti pojedinosti, ali je moguće da se provera dokumentacije odnosi i na novac narko-kartela Darka Šarića.Prema nezvaničnim informacijama koje su u javnost procurile u novembru, Miškovićeva of-šor kompanija na Kipru "Hemslejd" povezana je sa novcem poteklim od Šarića, i to kao izvorom kredita za gradnju ekskluzivnog naselja.

Branilac Marka Miškovića, advokat Nebojša Maraš, koji je prisustvovao saslušanju, rekao je Tanjugu da je njegov klijent saslušan u svojstvu građana u prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu. Zbog tajnosti istrage i predkrivičnog postupka, advokat nije želeo da komentariše iskaz svog branjenika, niti da navodi okolnosti na koje ga je propitivala policija.

Branilac Miroslava Miškovića advokat Zdenko Tomanović ranije danas je rekao Tanjugu da je saslušanje njegovog branjenika u toku. Miškovići su u pritvoru zbog istrage u slučaju privatizacije putarskih preduzeća. Smešteni su u pritvroske jedinice Okružnog zatvora Pre dve sedmice u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina je saslušan vlasnik "Luke Beograd" Milan Beko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja