SRAMNO: Ubio i zapalio bračni par, pa osuđen na 5 godina robije

Zločin u Oluji

SRAMNO: Ubio i zapalio bračni par, pa osuđen na 5 godina robije

Crna Hronika -
Supružnici Damjanić ubijeni su 11. avgusta 1995. godine u mestu Prokljan kod Skradina. Bačelić je vodio vod na čišćenje terena, a Damjaniće je ubio na kućnom pragu

SPLIT - Komandant voda izviđačke jedinice 113. brigade HV u doba Oluje Božo Bačelić osuđen je u Splitu na jedinstvenu kaznu od pet godina i deset meseci zatvora zbog ubistva supružnika Nikole i Milice Damjanić i ratnog zarobljenika Vuka Mandića.

Nekadašnji pripadnici voda, u doba zločina Ante M., Luka V. i Jurica R. oslobođeni su optužbe za ratni zločin, odnosno, učestvovanje u likvidaciji Mandića, dok je sudija Ivona Rupić za pomaganje prilikom egzekucije supružnika Damjanić donela odbijajuću presudu zbog zastarevanja predmeta.

Supružnici Damjanić ubijeni su 11. avgusta 1995. godine u mestu Prokljan kod Skradina. Bačelić je vodio vod na čišćenje terena, a Damjaniće je ubio na kućnom pragu.

Trojica pripadnika voda zatim su naslagali daske i grane ispod Damjanića i zapalili ih.

Zarobljeno pripadnik krajiške vojske Vuk Mandić ubijen rafalnom paljbom dva ili tri dana pre u zaseoku Mandićima u opštini Kistanje.

Svi optuženi su 2002. godine bili oslobođeni na prvom suđenju, ali je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno suđenje. Bačelić je nestao, pa je za njim 2007. godine raspisana tjeralica. Početkom prošle godine uhapšen je u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track