Goati: Loša podela na uzurpatore vlasti ili strane plaćenike! Za okrugli sto vlasti i opozicija
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

Predsednik Transparentnosti

Goati: Loša podela na uzurpatore vlasti ili strane plaćenike! Za okrugli sto vlasti i opozicija

Izbori 2018. -


Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati izjavio je da je polarizacija na političkoj sceni gde vlast i opozicija govore jedni o drugima kao o "stranim plaćenicima" ili "uzurpatorima vlasti" nije dobra.

On je istakao da su oba izraza pogrešna, te da je svako zaoštravanje opasno za demokratiju.

"Dobro bi bilo da se vlast i opozicija na jednom okruglom stolu, umesto da se "gledaju preko nišana", dogovore oko izbornih uslova, ali i o tome šta su strateški pravci privrednog razvoja Srbije", naveo je Goati.

"Beogradski izbori su samo po formi, obimu i načinu lokalni, ali figurativno gledano mnogo su više od toga. Dobitak u Beogradu za svaku stranu znači ogroman korak napred za predstojeće izbore", rekao je Goati na konferencija koja je bila posvećena lokalnim izborima i njihovoj kontroli.

Za razliku od perioda pre 5. oktobra kada je bilo "friziranja" izbornih podataka, problema sa izbornim listama, glasanjem, sada više name "teških" propusta, rekao je Goati i dodao da se težište sada pomera na druga područja poput "funkcionerskih izbora".

Nemanja Nenadić iz iste organizacije kaže da za sada u kampanji nema reakcija državnih organa na pojave koje su se pojavile kao sporne, te da je bilo sporno tumačenje REM-a koji je dozvolio kršenje sopstvenog Pravilnika.

Kada je reč o funkcionerskoj kampanji, navodi da se i dalje kao argumetni "za" koriste "da država ne sme da stane", te napominje da se u susednim državama poput Makedonije i Crne Gore za razliku od Srbije unapred zna šta funkcioneri ne smeju da rade dok traje kampanja.

U Transparentnosti napominju da vođenje funkcionerske kampanje uglavnom nije regulisano tako da u najvećem broju ne predstavlja kršenje zakona, te da takva pojava nije svojstvena samo jednoj partiji, razdoblju, niti vlasti.

Značajan korak ka rešavanju problema bilo bi, kažu, postojanje razvijene svesti u medijima šta je vest, a šta promotivna aktivnost odnosno "pseudodogađaj", te da REM propiše pravila za izveštavajne u takvim slučajevima.

"Funkcionerske kampanje ima svuda u svetu, ali nema ovakav medijski tretman kao kod nas", zaključili su u Transparentnosti Srbije.

(RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track