DJB: Odbačena inicijativa o glasanju u inostranstvu
Foto: Nebojša Mandić

Beogradski izbori

DJB: Odbačena inicijativa o glasanju u inostranstvu

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Pokrtet Dosta je bilo navodi da je Gradska izborna komisija odbacila njihovu inicijativu da se građanima Srbije koji borave u inostranstvu omogući da glasaju na lokalnim izborima.

"Gradska izborna komisija na ovaj način ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu", kaže se u saopštenju DJB.

Kako podsećaju,DJB je uputio zahtev GIK-u i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart.

Dodaju da je Pokret prošle godine predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino, kažu, ako se prijavi 100 birača.

"S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani", navodi se u saopštenju DJB.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track