Najnovije vesti

SUD ODLUČIO, ČIKA BELI NE IDE NA IZBORE: Oborena lista Ljubiše Preletačevića
Foto: Reuters

Beogradski izbori 4. marta

SUD ODLUČIO, ČIKA BELI NE IDE NA IZBORE: Oborena lista Ljubiše Preletačevića

Izbori 2018.

BEOGRAD - Upravni sud oborio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni uslovi da se proglasi ova izborna lista.

Žalbu Upravnom sudu podneo je, kako se vidi iz dokumenta, "birač M.A.".

Kako se navodi u obrazloženju presude Upravnog suda, nisu bili ispunjeni uslovi iz zakona i uputstva koja regulišu izbornu tematiku, za proglašenje liste čiji je nosilac Beli Preletačević.

foto: AP

- Zbog toga što Sporazum o obrazovanju Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD ne sadrži naziv izborne liste, što predstavlja obavezan uslov iz člana 29. stav 3. Uputstva za proglašenje izborne liste - piše u presudi.

Po oceni Upravnog suda, Gradska izborna komisija (GIK) je bila dužna da pre donošenja odluke o proglašenju izborne liste utvrdi, odnosno oceni da li izborna lista sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje te liste i, ukoliko takvi nedostaci postoje, da zaključkom naloži podnosiocu izborne liste da nedostatke otkloni.

foto: Reuters

- U konkretnom slučaju GIK je trebalo da podnosiocu izborne liste naloži da u propisanom roku sačini aneks sporazuma o obrazovanju grupe građana kojim će se odrediti naziv izborne liste i eventualno nosilac izborne liste, s tim što aneks sporazuma mora biti overen od strane javnog beležnika - navodi se u presudi.

Piše i da je GIK ovu izbornu listu proglasio suprotno propisanim uslovima, zbog čega je Upravni sud ocenio kao osnovan prigovor "birača M.A." i poništio rešenje o proglašenju izborne liste.

U 10 sati danas je počela sednica GIK.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Došao niotkuda i napravio rusvaj na političkoj sceni: Ko je Beli, a ko Luka Maksimović?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja